Расте ли интереса към трюфелното производство и у нас?

култивиране на трюфели

Няма съмнение, че идея да работите, но и да печелите добре е в основата на това да търсите алтернативни варианти за подобряване на материалното си състояние.  Знаете ли, че вече и у нас има много хора, които се занимават с отглеждане на трюфели. Всъщност това не е типичното отглеждане на тези подземни гъби, тъй като самите златни находки се зараждат в корените на конкретен вид дървета. Трюфелното агролесовъдство набира доста голяма популярност и у нас. Интересът към този тип земеделска дейност се дължи на факта, че наистина не са малко възможностите, които всеки желаещ да отглежда трюфели получава. Независимо от това, че процеса е доста дълъг, то се оказва, че добивите от реколтите напълно оправдават чакането. Наричат трюфелите –  подземното злато. Не малко ресторанти използват този невероятен продукт като добавка в едни от най-добрите си гурме блюда. Това прави трюфела толкова ценен  и определено цената за килограм от един от най-качествените такива подземни гъби си заслужава всеки цент.

трюфели

У нас много хора проявяват интерес към отглеждането на труфел още в края на 80-те години. Действително ентусиасти не липсват, но имайки предвид, че се изисква доста търпение за да постигнете желания добив то това определено отказва още в начален етап доста от запалените по трюфелното производство желаещи. Последните години бележат ръст към интереса към отглеждането на трюфел. Това е доста екзотичен бизнес, който обаче не е за онези, които бързат да забогатеят. Тук се изисква търпение и доста познания по отношение на култивирането на заразените с мицел фиданки. Дейността се позовава на това да се възползвате от опита на други държави, в които отглеждането и култивирането на трюфели определено се счита за една доста доходоносна дейност. Сигурно ще се изненадате, че само за 100 г. имаме реален шанс да спечелите 600 евро.

Очаква се и у нас де се открие държавна помощ за подпомагане развитието на селските райони, улесняващи отглеждането развитието на трюфелните плантации и у нас. Всъщност не изглежда толкова лесно колкото си мислите, защото първоначалната инвестиция определено изисква сериозна подготовка. Ценните гъби се нуждаят от време и подходяща почва за да се развият и да дадат плод. Дръвчетата, които се засаждат са специално заразени с мицел и никак не са евтини. Освен това се изисква да се полагат и грижи за почистване и косене на тревата около стъблата. Не е за пренебрегване и редовното пръскане за Болести, които могат да увредят и да повлияят на добивите. Статистика показва, че инвестиция от 17 хиляди евро би донесла на собственика на плантацията за трюфели до 25 хиляди евро на година. Така, че определено си струва човек да помисли за такъв тип бизнес.

Related posts