В кои сектори се използва натриева основа на едро

измиващи препарати

Всеки човек спазва високо ниво на лична хигиена и един от продуктите, които непрекъснато използваме по няколко пъти дневно е сапунът. Малко от нас се интересуват от това как се прави този почистващ продукт, но ако проявявате интерес то в следващите редове ще ви разкажем за основната съставка, която влиза в производството на всеки един измиващ, дезинфекциращ и почистващ продукт. Натриевата основа или по – популярна като сода каустик е химичен продукт, който намира широко приложение не само в промишлеността, но и в ежедневните ни битови дейности, което го прави толкова разпространен и достъпен.

Сода каустик в количества на едро

На едро се използва натриевата основа в много сектори на промишлеността. Ето, че вече дадохме пример с всички почистващи продукти, в които има съдържание на сода каустик. Фабриките за сапуни, веро, прах за пране, шампоани  и всякакви други извиващи средства използват натриева основа на едро. Това, което е важно да подчертаем е, че когато се изработват подобни продукти е от особена важност концентрацията и количеството на вложената сода каустик. То следва да бъде контролирано, защото в големи пропорции химикала може да бъде опасен за човешкото здраве и живот.

Освен в производството на сапун и измиващи средства, при които содата каустик има благоприятно влияние при разтварянето на белтъчините и мазнините има още редица други индустриални приложения, в които се използва:

  • В сферата на хранителната промишленост за дезинфекция на прибори и всякакви други посуда, които са обект на използване от много хора;
  • Производство на хартия;
  • Обезпрашаване;
  • Производство на платове и други.

В тези сфери на приложение натриевата основа се използва в особено големи количества, тъй като е основна суровина за производство на измиващи или дезинфекциращи продукти.

Спазване на правила при използване на натриева основа

сода каустик

Химикала е колкото полезен толкова и опасен, което налага лицата ежедневно боравещи с нега да бъдат особено внимателни. В големите фабрики и производства, в които се използват на едро количества от сода каустик всеки служител преминава през обучение за работа с опасни вещества. Всеки знае, че допира на основата с кожата може да предизвика сериозни изгаряния, а вдишването на дори минимално количество прах от сода каустик ще причини разяждане на вътрешните органи, тежки и необратими процеси, които да доведат до смърт. При работа с натриева основа в промишлени количества задължително се използват:

  • Предпазни средства;
  • Специално облекло;
  • Реагенти за намаляване риска от изгаряне;
  • Спазване на процедурите за безопасност.

Related posts