Защо е важно навреме да стартирате леението на цистит?

лекарства

Още при първи симптоми на цистит не бива да изпадате в паника и да държите от лекаря си да ви назначи антибиотично лечение. Обикновено лечението на това заболяване е лесно и бързо стига да предприемете адекватни мерки и действия, които да ви гарантират облекчение. Преди всичко е необходимо да се изясни причината за възникването на това възпаление и след това да се търсят подходящи за цистит лекарства – https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-pikocho-polova-sistema/lekarstva-za-cistit. Основното, което трябва да запомните е, че цистита се лекува още от първия ден на неразположението, което усетите, защото в противен случай могат да възникнат усложнения, които да причинят сериозни последици за здравето на пикочната система.

Симптоми, които не бива да пренебрегвате

Като цяло проблемите в пикочната система, които провокират появата на цистит се предизвикват от бактерията Ешерихия коли. Симптомите, в които се изразява заболяването са свързани с:

 • Пориви за често уриниране;
 • Тежест в долната част на корема;
 • Парене;
 • Кръв в урината;
 • Болка при уриниране и други.

Възможно е възпалителния процес да предизвика и повишаване на температурата, което идва да покаже, че имате пълно основание да приложите адекватни и сигурни методи за правилно лечение.

Има няколко важни основни стъпки, които се оказват решаващи за ефективното лечение. те са свързани с:

 • Прием на повече течности;
 • Използване на препарати, които  са ефективни и подпомагат отстраняването на бактерията от пикочните пътища;
 • Хапване на сушена червена боровинка, която има благоприятно влияние върху елиминирането на инфекцията;
 • Използване на имуностимулатори, които могат да намалят риска от поява на различни нежелани реакции.

Цистита с две думи е важно да се лекува, което идва да покаже, че при наличие на симптоматика е желателно да включите някои от действащите ефективно лекарства. А в аптечната мрежа има достатъчно ефективни и доказани решени, които дават отличен резултат и не се налага да бъде включено антибиотично лечение.

Начини за ефективно лечение

лекарства за цистит

Разбира се, че най-ефективно би било онова лечение, което е назначено от специалист. Обикновено се прави изследване на урината за да се установи типа на бактериалната инфекция. В случай, че не разполагате с хранителни добавки или други средства за облекчаване на болките и страданията то е приоритетно да започнете с налагането на топли кърпи върху долната част на корема. Това е един съществен метод, който позволява на уретрата да се разшири достатъчно за да може да позволи изтичането на урината. Така бактериите биват по-бързо отстранявани от пикочния мехур и се намалява значително напрежението и болката.

Приложете разбира се и диета, която елиминира:

 • Пикантна храна;
 • Алкохол;
 • Мазни храни;
 • Кофеинови напитки.

Всичко, което може да причини дразнене е добре да ограничите преди да бъде назначено съответното лекарство от лекаря ви.

Кога е време за включване на антибиотик в лечението?

Споменахме, че има достатъчно причини да посетите навреме специалист. Това ще помогне в навременното стартиране на терапията, която да се справи с възпалителния процес. Не винаги продуктите, които се изписват без рецепта могат да повлияят на заболяването особено, ако сте очаквали симптомите да отминат от само себе си.

В случай, че са се получили сериозни усложнения като едно от тях е появата на кръв в урината и невъзможност да направите и една крачка от болка то е време да се назначи антибиотик, който да елиминира голямото количество бактерии, причиняващи сериозен дискомфорт. Като едни от най-подходящи се считат:

 • Монурал;
 • Нитрофурантоин;
 • Ипрофлоксацин.

Те елиминират бактериите, причиняващи цистита и се справят изключително бързо със заболяването. Още при първия прием ще усетите облекчение, но това не означава да спрете терапията. Обикновено с антибиотик лекаря назначава билкови сиропи и таблетки с червена боровинка, прием на достатъчно течности както и пробиотик, който да намали дразненето на стомаха, причинено от антибиотичното лечение.

Related posts