Защо се поднасят цветя на погребение?

Поднасянето на цветя е акт на привързаност, благодарност, обич. Различни са поводите, при които ги поднасяме, но те винаги символизират нашето отношение към човека, на който ги подаваме. Да подарите изискан и прекрасен букет на рожденик, да поднесете цвете на младоженката, на учителката на първия учебен ден, на любимата жена ( дори и да няма някакъв повод за това) са все приятни емоции, които ни карат да се усмихваме. Но има още един повод, при който винаги носим цветя, който поднасяме в знак на нашата мъка и скръб. Букет за погребение поръчваме със сълзи на очите. Загубата на скъп за нас близък или приятел е също повод да се обърнем към цветята като израз на уважението ни към него. Така цветята се превръщат в средство, с което отново изказваме нашите чувства.Траурен-венец-в-розово

Прието е на погребение да се поднасят букети от четен брой цветя, те да бъдат бели или червени. Наистина според флористите има цветя, от които е прието да се правят траурни букети и венци. Това са карамфили гербери и рози. На практика това са цветята на любовта и именно това показваме с поднасянето на такива на гроба на починалия. Напоследък много траурни агенции започнаха да предлагат на клиентите си букети от изкуствени цветя. На практика те се избират заради тяхната издръжливост и всесезонност. Така на гроба на починалия винаги цветята ще изглеждат свежи.

Мълвата, че един живот си е отишъл никога не е повод радост. Безкрайната скръб и мъка, която изпитваме от необратимата загуба имаме нужда да изразим по някакъв начин. С букета да погребение, който избираме действително показваме именно това, че скърбим и се покланяме пред паметта на близкия ни човек. Това е ритуал, който от векове се съпровожда с венци и цветя.  Според някои това е начин да приканим душата на починалия да достигне небесното царство и пътя му да е обсипан с цветя. За други пък това е начин да се покаже, колко много човека, който се е отправил към вечността е ценил живота си. Защо поднасяме самите ние цветя на погребение е повод за размисъл. Определено в някои части на страната ни освен да се носят букети и венци е прието до тялото да се оставят пари, кърпи и други вещи. Всеки един такъв акт е свързан с обичаите и традициите на района и обикновено те се спазват от местните хора. Разбира се, изпращането на приятели и близки в последният им земен път и отправянето на душите им към вечността не е повод за радост и поднасянето на погребални букети и венци има друг замисъл, а именно да покажем уважение и безрезервната си обич.

Related posts