Съвременните деца и техните родители

родители и деца

В съвременното общество е трудно да бъдеш добър родител. Причините са много: затрупан си от работа, за да осигуриш материалното в ежедневието на детето си. Често си уморен и не ти остава време за нищо друго освен пазаруване и сън. А то, твоето дете, всъщност се нуждае от теб, повече отколкото си мислиш.родители и деца

За отсъствието на родителите от живота на техните деца

Може би най-сериозният проблем на нашето време е това, че родителят отсъства. Не физически, а по-скоро духовно. Отсъства от света на своето дете, от интересите му. Най-често родителят е финансовият отговорник, а детето е нещо като плюшена играчка, за която има време единствено, когато е свободен.

Да, обаче, за възпитанието на бъдещите личности, е необходима ежедневна грижа. Всички деца се превръщат в своите родители, искат или не. Затова отговорността за това каква личност възпитаваме, лежи на нашите рамене.

Не е достатъчно да присъстваш в живота на твоето дете само по празници и уикендите. То се нуждае от теб всеки ден. Деца, които не създават здрава връзка на доверие и обич с родителите, обикновено стават затворени и страхливи, трудно допускат други хора до себе си и имат проблем с доверието и самооценката.

deca-roditeli-igra-dete-semejstvo-roditel

Най-важното за вашето дете е времето, прекарано с него

За да расте здраво и щастливо, вашето дете се нуждае от вас и вашето внимание. Колкото и да сте заети, винаги може да измислите нещо, за да го включите в плановете си.

Например, ако се налага да пазарувате след работа, за да приготвите вечерята, спокойно може да ангажирате детето да дойде с вас. Изгответе списък и пазарувайте заедно като си говорите как е минал денят. Децата са много сензитивни и винаги усещат кога истински се интересувате от тях. За тях е важно да бъдат харесвани, подкрепяни и разбирани. Не губете тази връзка, защото през пубертета съвсем ще се затворят в себе си.

Какво друго може да правите с вашето дете?

Не е нужно да отделяте много време, а да е качествено прекарано. Например, вечер вместо да гледате телевизия, поиграйте заедно на някоя игра. Монополи или други настолни игри ще свалят напрежението от вашия ден, а за детето ви ще бъде изключително много това, че сте отделили от времето си, за да го прекарате заедно.

 

Related posts