История на мъжки ризи

Съвременните историци твърдят, че бялата съвременна риза се е появила в резултат на трансформацията на римската туника. Последната била поставена на тога и била използвана като долна дреха. Варварите също носели ризи, но от по-груб материал, коноп. Най-интересното е, че дори и в онези дни една смачкана или мръсна туника е смятана за лоша форма, слабост, недостойна за човек.риза-мъже

Още в тези дни качеството на облеклото било от голямо значение. Римлянинът носел туника, изработена от лен или вълна, и в същото време винаги бяла, чиста и опъната. Така изглеждала винаги римската туника.

Наред с историята на мъжката риза, римската туника ето ви и някои идеи как да носите ризата си.

С годините идва и Ренесансът. В тази епоха имало интерес към елегантно мъжко бельо. Ренесансовите модели ризи били избирани от бял плат и имали многобройните прорези в ръкавите.

В самото начало на 16-ти век любимите на италианци тъкани били дантела и тези дантела започнала да се използват в направата на мъжки ризи. Тя служила като орнамент на мъжки ризи, особено за изработката на яки, които в крайна сметка започнали да се увеличават и станали огромни. Дантела се слагала в големи количества и по ръкавите, в края около китката.

В XVII век английската мода прави иновации в развитието на ризата. От този момент нататък ризата вече не е придружена от различни орнаменти, а има по-демократичен и прост поглед. В нея се наблюдава стоящата яка, на която вече сме толкова свикнали. В онези дни ризата се носила и като бельо. Носена е като външно облекло, така че само яката от нея да се вижда.

Мъжките ризи се считали за луксозна стока, носени от хора, принадлежащи към висшия клас. В края на краищата ризата не понася физическата работа, лесно се замърсява, лесно се разпада, а разходи за измиване, гладене и шлайфане не можело да си позволят всички. Освен това – като всякакви дрехи – те бяха направени само по поръчка и добрата работа винаги струвала маса пари. Ситуацията започнала да се променя едва в индустриалния сектор през XIX век.

Ключовият момент на ризи на съвременните мъже, считано от момента, в края на ХIХ век води до новото предложение – риза с копчета. Оттогава имаме модерната мъжка риза.

Related posts