Няколко въпроса как да откриете подходящия за вас стил в интериорния дизайн?

20180104135142_17_saitПреди да започнете с редизайна на вашия дом, трябва да имате представа в какъв стил ще преобразите пространството или иначе казано трябва да имате някакво вдъхновение. Ако имате предпочитания към някои стилове, то намирането на муза ще бъде сравнително лесна. Ако обаче нямате представа какви стилове има в интериорния дизайн, може да ви бъде наистина трудно да решите от къде да започнете. В този случай въпросът ще бъде „Как да откриете подходящия стил за интериорния дизайн на вашия дом?“

За да ви помогнем потърсихме мнението на опитен специалист в лицето на дизайнера Антония Саранеделчева от студио за интериорен дизайн Моми Студио, която сподели с нас как да откриете подходящия стил за вас с помощта на няколко въпроса. Отговорете на всеки от тях и погледнете съответните варианти. Вероятно ще намерите някакво припокриване на отговорите ви. В края на краищата изследвайте кой стил най-често хваща окото ви вижте как се чувствате.

Старинен или съвременен?

Ако сте за фен на стария можете да помислите:

 • Съвременен: Основно се определя от простотата, фината изтънченост и умишленото използване на текстурата и чистите линии. Чрез фокусиране върху цвят, пространство и форма, съвременният интериор е елегантен и свеж.
 • Шаби Шик: Той е пълен с романтична. Основните характеристики на този стил са елегантността и романтиката. Това е стил, който създава определена история, а това създава специален характер на пространството. Ключовият елемент са античните мебели от масивно дърво, боядисани в бял цвят или друг мек пастелен нюанс.
 • Традиционен: Той е подреден, предсказуем и създава усещане за уют и комфорт. Меката мебел е функционална и се отличава с класически линии и подредени детайли.

Ако предпочитате съвременен, може да се почувствате привлечени към:

 • Модерния: Както подсказва името, ултрачистите линии и минимализмът са ключови за днешните топ дизайнерски тенденции.
 • Скандинавски: Той е изключително изчистен и опростен, но за сметка на това е функционален и ефективен. Специфичното при него е, че се използват естествените материали, цветните и бели нюанси, изчистените дизайни.
 • Еклектичен: Той е комбинация от няколко разнородни елементи, смес от текстури, периоди от време, стилове, тенденции и цветове. Ключът към красивия и хармоничен интериор в еклектичен стил обаче се крие в баланса между всички елементи. Имате свободата да създадете свой собствен интериор.

Цветове или неутрални

Предпочитате интериора ви да притежава цвят или по-скоро клоните към неутралните нюанси?

 

Ако сте фен на ярките и смели цветове може да бъдете привлечени от:

 • Съвременен стил: Изпълнен е със смели наситени цветове като оранжево, жълто и морско синьо.
 • Еклектичен: Създаването на ваш собствен интериорен дизайн в еклектичен стил означава, че можете да използвате всяка една комбинация от цветове, която хваща окото ви.
 • Традиционен: Ключови за този стил са тъмните и наситени червени, зелени и мастилено сини цветове.

 

Ако пък предпочитате неутралните цветове, тогава:

 • Модерен: Отличава се със своите монохромни нюанси, които изключително стилно и красиво.
 • Скандинавски: Основата на скандинавската цветова палитра се основава на бели и сиви цветове. Понякога има и изключения като има интериори, които са решени в розови и сини нюанси.
 • Средиземноморски: Едва ли ще ви учудим ако кажем, че основните цветове тук са синьо, златисто, бяло и оранжево.

 

Минимализъм или Максимализъм

Какво предпочитате минимализъм или да има изобилие?

Ако вашата максима е, че по-малкото е повече, тогава хвърлете един погледна тук:

 • Съвременен: Отличават се със своя изчистен интериорен дизайн, в който има малко аксесоари, повечето от които можем да кажем са функционални.
 • Модерен: той е минималистичен и изчистените линии са тяхна запазена марка. Друга отличителна честа е отворения план на пространството, което създава усещане за простор.
 • Скандинавски: Също е изчистен, но специфичното при този стил е, че северните народи смятат дизайна на интериора трябва да се концентрира около комфорта, без да се прекалява.

 

Ако сте фен на философията колкото повече толкова повече тогава:

 • Еклектичен: Когато проектирате интериорния дизайн е важно да балансирате стаята с много уникални аксесоари.
 • Традиционен: Традиционният облик е за създаване на усещане за уют. Тези интериори разполагат с много аксесоари, обикновено наследствени или исторически.
 • Шаби Шик: В него са наслоени разнообрази аксесоари – възглавници, килими, одеяла, картини и декор, за създаването на уютно и непринудено пространство. Заложете на различни шарки и текстури.

Да откриете кой е подходящия за вас стил в интериорния дизайн може да бъде наистина трудна задача, но веднъж щом го откриете ще можете да създадете вашия мечтан дом.

Related posts