Какво трябва да гледаме, когато купуваме стари автомобили

автокъщи

Ако искате да си купите кола втора употреба и вече разглеждате обявите за автомобили в Bazar.bg, не бива да се хвърляте на първото превозно средство, което видите. Първо трябва добре да обмислите вашите изисквания и нужди. Ето и как се избира кола на старо.

Научете пазарната стойност

Това трябва да е първата стъпка в процеса на закупуване на употребяван автомобил. Трябва да имате представа за стойността на всеки автомобил, който сериозно обмисляте да си вземете.

В интернет има различни онлайн инструменти, които ще ви позволят да научите стойността на почти всеки автомобил. Първо обаче ще трябва да разберете възможно най-много подробности – това включва марка, модел, година, пробег, екстри и общо състояние. Колкото повече информация можете да предоставите, толкова по-близо ще стигнете до действителната стойност на автомобила. Тази стойност трябва да бъде вашата отправна точка при всяко договаряне.

Внимателно огледайте автомобила

Състоянието на автомобила е основен индикатор за цената. Добре поддържаното превозно средство ще бъде близо до върха на ценовия спектър, докато лошо поддържаното може да струва хиляди по-малко.

Обърнете специално внимание на следното:

Уверете се, че колата е удобна. Проверете както предните, така и задните седалки.

Внимателно огледайте всеки сантиметър от колата. В интериора вижте всички седалки, подовете, вратите и тавана. Има ли нещо скъсано или петна? От външната страна внимателно проверете боята, тапицерията и броните. Има ли големи драскотини, вдлъбнатини или проблеми за ремонт? Погледнете и светлините на автомобила, гумите. Възрастта или лошата поддръжка ще бъдат очевидни.

Проверете и как мирише колата. Някои миризми, като цигарен дим и мухъл, могат да бъдат премахнати особено трудно. Но миризмата на масло или на газ е много по-сериозна, тъй като тя може да показва сериозни проблеми с двигателя. Тествайте за миризми, след като колата работи известно време.

Огледайте двигателя. Мръсният двигател може да бъде индикация за лоша поддръжка. Проверете дали има масло в двигателя. Пукнатините или зле изглеждащи маркучи и колани могат да бъдат скъпа поправка и са още една индикация за лоша поддръжка.

Направете сериозно пробно шофиране

Докато шофирате, трябва да направите сериозна оценка, особено на всички „малки неща“. Те могат да включват:

Щателна проверка на удобствата на автомобила. Дали те са това, което искате? Седалки, волан и прозорци? Работят ли правилно?

Вижте озвучителната система. Отговаря ли на вашите очаквания? Или постоянно ще се дразните, че не е достатъчно добра?

Тествайте климатика. Може да не ви се струва важно да изпробвате топлината в слънчев ден през юни, но когато дойде януари, ще бъдете благодарни за това.

Внимателно проверете дали светлините за предупреждение са включени или мигат.

Как се справя колата? Изпробвайте я при силни стресови ситуации, като спиране и тръгване, висока скорост, ниска скорост, внезапно ускорение / забавяне, резки завои и внезапни спирания.

Слушайте внимателно двигателя. Гладък звук е добър звук; всичко друго може да показва сериозни проблеми.

Проверявайте спирачките многократно. Слушайте за звуци от скърцане.

Обърнете особено внимателно как се мести колата. Дали върви гладко?

Гледайте ауспуха. Димът може да бъде индикация за проблем, а синият или бял дим… за още по-голям проблем.

Проверете колата с механик

Помислете за това като домашна проверка, извършена в къща, която предстои да купите. Трябва колата да бъде старателно инспектирана от механик.

Тази консултация може да е платена, но това са добре изразходвани пари, ако ви спасят от купуване на кола със сериозни проблеми.

Каквото и да правите, не разчитайте на представителите на продавача или препоръки от неговия механик.

Помислете за връзката между възрастта на автомобила и пробега

Кое е по-важно, възрастта на превозното средство или броя на изминатите километри? Това е предмет на много дебати и няма окончателен отговор.

По отношение на възрастта автомобилите се обезценяват средно с 60 процента за първите пет години. След това те се обезценяват много по-бавно.

Амортизацията поради пробега всъщност е относително понятие. Възрастта и пробегът на превозното средство вървят ръка за ръка. Възрастта със сигурност е фактор – измерим фактор, но пробегът наистина зависи от възрастта на автомобила повече от всичко друго.

Пожелаваме ви успех в търсенето на автомобил за покупка!

Related posts