Котли на пелети – приоритети и разлики с останалите отоплителни уреди

котел

Когато си избирате отоплителни уреди няма спор, че подхождате стратегически и икономически. Да е оптимално евтин като инвестиция, да не консумира много ток и ако е възможно да отоплява цялата жилищна площ, която е около 120 квадрата. Много високи ли ви се струват критериите? Всъщност иновациите в отоплителния бранш са достатъчно перспективни за да могат да осигурят и покрият дори най-високи изисквания на клиентите, а днес няма как да не представим такъв уред, който определено ще можете да се насладите на качествено отопление, уют, комфорт и особено ниски разходи. С котел на пелети възможностите и бляновете се превръщат в реалност.

Котли на пелети – по какво се отличават от останалите уреди

Споделихме, че ще търсим стратегия, която определено може да се окаже решаваща за вашите отоплителни потребности. А котлите са добро решение особено тези, които използват като гориво пелети. Ефективността на отоплителния уред се дължи на редица негови особености и най-вече на разликите му останалите печки, камини и котли на твърдо гориво.

Ето по какво се отличава един котел на пелети от останалите тенденции и уреди, които откривате в търговската мрежа:

Пелетен котел
 • Котлите на пелети са предназначени за отопление на по-големи пространства;
 • Те са подходящи за осигуряване на топлина в инсталация от парно отопление;
 • Високоефективни са, защото използват малък разход на гориво, а осигуряват много топлинна енергия;
 • Лесни са за използване, защото са не изискват кой знае какви ангажименти да почистване;
 • Пелетните котли имат големи бункери, които побират много голямо количество пелети, което на практика изключва необходимостта от непрекъснато зареждане и контролиране;
 • Уредите са изцяло автоматизирани и се приемат като едни от най-енергийно ефективните за домакинство с повече площ за отопляване;
 • Екологични са, тъй като използват като гориво пелети – продукт, който се произвежда от рециклиран материал като отпадъчна дървесина от производството на мебели.

Но най-важното, по което се отличават пелетните котли е това, че те изискват самостоятелно обособено място, в което да бъдат монтирани. За разлика от камините тук живия пламък не се вижда, така се изключва ефективността от това да се наслаждавате на пламтящото огънче, което да ви стопля само с поглед.

Какво е необходима да знаете преди да купите пелетна камина

Уред с невероятен потенциал за осигуряване на топлина и комфорт – така накратко специалистите определят котлите на пелети. Те са добри и иновативни, а съвременните модели са все по-усъвършенствани и технологично подобрени така, че наистина да улеснят начина ни на живот.

Покупката на пелетен котел не бива да бъде емоционално и лекомислено решение. самия уред е достатъчно важен за топлината в дома ни за да не му обърнем повече внимание. Инвестирането в котел на пелети следва да премине през:

 • Определяне на типа на котела;
 • За какъв вид жилищна площ е предназначен;
 • Каква е общата квадратура, която ще се отоплява;
 • За отопляване или ще изисквате и осигуряване на топла вода;
 • Колко сте готови да инвестирате;
 • По-модерен или по – стандартен котел предпочитате;
 • Имате ли претенции към марка и производител;
 • Какви са възможностите за монтаж на котела – в складово помещение, коридор, гараж, тераса.

Когато сте готови с отговорите на тези въпроси то бъдете сигурни, че сте намерили подхода към правилния модел пелетен котел.

Изключително иновативни и доста приложими както в апартаменти така и къщи тези котли стават все по-интересни за потребителите. От гледна точка на икономичност, ефективен режим на работа, еко стандарти и еко дизайн определено модерните решения са едни от най-добрите, които се предлагат на пазара. Има защо да се запознаете по-детайлно с котлите на пелети като перфектна алтернатива за повече комфорт, уют и чистота в дома през зимните месеци.

Related posts