Уреди за еко и икономично отопление – запознайте се с термопомпите

термопомпа

Идеалното време за да помислите за начина на отопляване през идващата зима е летния сезон. Така разполагате с достатъчно време, през което да обмислите тенденциите и вариантите за да заложите именно на онези уреди, които са екологични, икономични и могат да удовлетворят вашите нуди за топлина и уют през зимата. Сигурно сте чували за термопомпи, но не се осмелявате да потърсите такива уреди поради това, че все още се носи слуха, че са прекалено скъпи инвестиции за средностатистическото домакинство. Реално е така, тъй като именно покупката и първоначалната сума, която се налага да вложите в отоплителна инсталация е висока, но изчисления сочат, че възвръщаемостта е невероятно бърза, а освен това термопомпите са от уредите, които не се развалят и не се нуждаят от ремонт.

Повече данни за отопляването с термопомпи

Ето, че скоро отново ни очаква повишаване на цените на електроенергията, а това със сигурност ще се отрази пагубно на сметките за ток, които трябва да плащаме. Време е да помислим за уреди, които няма да са толкова разходоемки и това не би се отразило на поддържането на приятна температура в жилището. Термопомпите са доказано ефективни технологични решения, с които имате на разположение различни варианти за използване на възобновяеми енергийни източници. Точно поради това, че енергийния източник е неизчерпаема суровина то и самия разход като стойност е минимален.

Инверторна термопомпа въздух вода

Принципа на работа на термопомпите е чрез топлината от въздуха, земните недра и водата да се осигури трансфер с помощта на уред с нисък разход на електричество в помещенията. Реално работата на уреда е наистина невероятно ефективна, тъй като наподобява процеса на експлоатация на хладилник, но наобратно. Елементарно, но изключително производително – така можем да опишем начина, по който една термопомпа успява да извлече топлинната енергия и да я пренесе в помещенията.

Предпочитанията на уредите като иновативни и съвременни решения за зимните месеци се състои в:

  • Нисък разход на енергия;
  • Използват се неизчерпаеми източници, които на практика са безплатни;
  • Инсталират се съобразно типа на източника на енергия, който се използва;
  • Екологични са, тъй като не генерират вредни емисии и други отпадъци, които да влияят негативно на околната среда;
  • Съпоставими са към нови или стари отоплителни инсталации за парно или подово водно отопление;
  • Приложим са термопомпите не само през зимните месеци, тъй като те се ползват и като охлаждащ климатик през лятото.

Има много ползи, които са ключови за уредите, известни като термопомпи. Като едни от най-екологичните решения те сред препоръчваните средства за отопляване в редица европейски страни.

За повече уют у дома

Не се подвеждайте по твърдения, че термопомпите са ефективни уреди само и единствено за отопляване на големи многоетажни имоти. Пазара днес е достатъчно гъвкав за да представи по-удобни и рентабилни решения, с които дома ви дор под 100 квадратни метра да се отоплява ефективно. В зависимост от типа на термопомпата, която може да бъде:

  • Аеротермална т.е извлича топлинната енергия от околния въздух;
  • Геотермална – използва топлината от земните недра;
  • Хидротермална – разчита на сравнително постоянната температура на водата от водоеми или подпочвени реки.

Разнообразието се фокусира спрямо тяхната мощност, размер и капацитет. Все повече производители на термопомпи представят пълен пакет от продукти, които са изключителна адаптивни спрямо квадратурата на имота ви и необходимата мощност на продукта, с който ще захраните помещенията с топлина или охлаждане.

Уюта у дома е гарантиран с правилния подбор на термопомпа, тъй като това, което е важно също така да обмислите е дали уреда ще може да се погрижи и за осигуряването на топла вода. Има доста неща, които е добре да имате предвид при покупката на термопомпа, а консултантите на водещи търговци с радост ще ви помогнат при взимането на решение.

Related posts