Как да овладеете бързо високата температура

лекарства

Причините за повишаване на температурата са много. Важно е човек да не изпада в паника и съобразно показанията на термометъра да вземе правилното решение относно понижаване на стойностите. Със сигурност сте попадали на различни статии, в които съветите са свързани с прием на медикаменти, които бързо да облекчат страданието ви. Имайте предвид, че като естествена защитна реакция на организма температурата не винаги има нужда от това да включите медикаментозно лечение. Тъй като лекото повишаване цели унищожаване на болестотворните патогени, попаднали в тялото то съвета на лекари е да не бързате с прием на темпратуропонижаващи особено ако стойностите са под 37,5-38 градуса. Освен с лекарства, които можете да закупите от https://aptekifenix.bg/ в следващите редове ще ви запознаем с някои други способи, които биха подпомогнали овладяването на високата температура.

Как да преценим дали повишаването е опасно

Много родители с основание се тревожат, когато децата се разболеят и един от симптомите е именно високата температура. Всъщност това, което е решаващо в случая е да се установи причинителя. Реално леко повишаване на телесната температура може да се наблюдава при:

 • Никнене на зъбки;
 • След имунизация;
 • От прегряване и дълъг престой на слънце през лятото;
 • Ухапване от насекоми и други.

В случая не е нужно да се предприемат действия за прилагане на лекарствени препарати, тъй като този тип температура обикновено е с продължителност няколко часа и не надвишаваща стойности, граничещи с опасните. При 37,5 градуса е добре да изчакате естествената реакция на организма и ако при прилагане на домашни способи за понижаване не се наблюдава подобрение то едва тогава може да се пристъпи към употреба на медикаменти.

Опасна е този вид температура, която е причинена от бактериални инфекции и възпаления. За да унищожи патогена тялото може да повиши стойностите до 40-41 градуса, но това определено крие рискове за функционирането на важни органи. Възможно е да се предизвика температурен гърч и дори да се изпадне в кома. Това са много опасни за живота състояния, което идва да покаже, че не бива да бъдат пренебрегвани.

Домашни средства за лечение

висока температура

Споменахме, че има ефективни средства, с които може да бъде оказан контрол върху температурата. Обикновено те са ефективни при тази, която не е животозастрашаваща. Основните методи, които могат да бъдат приложени както при деца така и възрастни са:

 • Лед, увит в памучна кърпа и поставен под мишниците;
 • Използване на чорапи, навлажнени обилно с оцет;
 • Вземане на хладен душ;
 • Компреси със студена вода на челото, врата, подмишниците;
 • Пиене на чеснова вода;
 • Компреси с яйчен белтък;
 • Пиене на голямо количество течности;
 • С резени суров картоф, накиснат в оцет, поставени на челото и други.

Има редица друго добре познати лекове в народната медицина за щадящо контролиране на стойностите. Както можете да предположите не винаги се наблюдават положителни ефекти и в такива ситуации е необходимо да се предприеме медикаментозно лечение.

Лекарства за овладяване на високата температура

Препоръчително е наред с лекарствените препарати да включите в лечението витамини и минерали, които също повлияват положително на тази защитна реакция на организма. Витамин Ц, калций, магнезий оказват благоприятно влияние върху нормалните стойности на телесната температура.

Медикаментите, които имат много добър ефект и се справят бързо с това състояние са:

 • Парацетамол;
 • Аналгин;
 • Ибупрофен;
 • Други противовъзпалителни средства.

Не бива да се пренебрегва температурата, но е важно да се лекува правилно. Когато имате основна информация относно този симптом то можете да вземете адекватни мерки, които да доведат до бързо подобрение. Винаги при необходимост и невъзможност за сваляне до нормални нива потърсете вашия лекар или фармацевт. Има препарати, които се изписват при по-тежки случаи и могат да овладеят бързо патогена, който причинява повишаването.

Related posts