Защо е важно да контролирате нивата на лошия холестерол?

добавки

Има заболявания, които изискват специални изследвания и назначаване на коректно лечение. Стресиращо е установяването на завишени стойности на холестерола. Когато се установи такова заболяване е необходимо да се придържате към изписаните лекарства за сърце и холестерол от лекаря ви. Разбира се на първо място е необходимо да знаете, че холестерола не винаги е причина за сърдечно-съдови проблеми. Известен е и полезен холестерол, при който не се изисква употребата на каквито и да био медикаменти.

Как се установява какъв е холестерола?

Дали е полезен или вреден холестерола може да бъде установено само с правилните изследвания. Холестерола се произвежда от черния дроб. Той представлява мазна субстанция, която се разполага в липидите на кръвта. Всъщност се оказва, че всяка една клетка в организма ни съдържа холестерол, който е важен за съществуването ни.

Полезните свойства му свойства се отнасят до:

 • Изграждането на тъканите и клетъчните мембрани;
 • Участва в производството на хормоните;
 • Благоприятства синтезирането на витамин Д.

Два типа холестерол са познати. Единият е LDL, който е популярен още като лош. Именно наличието на завишени стойности изисква да бъдат приемани лекарства, които имат съществено значение за подпомагането дейността на сърдечносъдовата система. Именно заради опасностите за здравето, които се наблюдават в следствие на тези завишени стойности се налага прием на лекарства.

HDL е добрия холестерин. Той редуцира нивата на лошия и намалява риска от заболява на сърцето. Много хора не знаят, че 75 % се произвежда от тялото, а останалите 25 % се набавят от консумираната храна. За да бъдат поддържани нивата на HDL е приоритетно да се спортува, да има по-голяма физическа активност и храненето да е здравословно.

Защо се приемат лекарства?

лекарства

Когато стойностите на LDL и HDL не са в норма то това крие сериозен риск от проблеми. най-често срещаните са:

 • Натрупване на мазнини в артериите, които затрудняват циркулацията на кръвта;
 • Инсулт;
 • Миокардит;
 • Запушване на главни кръвоносни съдове и други.

Всичко това са рискови състояния, които могат да бъдат причина за сериозни увреждания на сърцето както и да доведат до летален край. Това се дължи именно на наслагванията на лошия холестерол върху вътрешността на стените на кръвоносните съдове, а резултата с оказва пагубен за здравето.

 Основен метод за грижа за баланса на нивата на LDL и HDL се оказват именно:

 • Прилагане на по-здравословен режим на хранене;
 • Намаляване на солта в дневното ви меню;
 • Отказване от вредните навици като тютюнопушене и алкохол;
 • Използване на хранителни добавки на растителна основа;
 • Приемане на лекарства, изписани от лекар, които се прилагат по съответна схема.

Съвета на специалистите е да обръщате своевременно внимание на симптомите, които се отнасят до повишаване нивата на редния холестерол. Такива са наддаване на тегло, бързо се изморявате, получавате световъртеж и други.

Всички лекарства ли действат еднакво?

Принципа на приложение на лекарствата за сърце и холестерол са идентични. Но е препоръчително да се консултирате с лекар за да бъде назначено съответното лечение така, че наистина да се постигнат положителни резултати- назначаването на схема за прием на лекарства и дозировката зависят от стойностите на HDL. Възможно е нормализирането да се постигне с хранителни добавки, но при по-сериозни състояния е приоритетно да се използват други лекарства с активни вещества, които подпомагат поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта.

Продуктите в аптечната мрежа често съдържат лицитин, който е мощно средство за намаляването на количествата на вреден холестерин. Освен това действа благоприятно върху работата на черния дроб и подпомага функцията на мозъка. Не е за пренебрегване какъв вид лекарства ще ви бъдат назначени за да можете да контролирате LDL и HDL нивата така, че да сте здрави и активни.

Related posts