Удобен и компактен скрин за всяко жилище

Тези на пръв поглед незначителни мебели всъщност заемат съществена част в бита ни. Като терминология „скрин“ е с френски произход и буквалният превод означава – удобен. Ако се замислите това действително е така. Много бързо намираме място за разпилените дрехи и с лекота успяваме да ги приберем в чекмеджетата. Скринове и комоди е имало още в древни времена. В началото те са изглеждали като сандък. От тогава търпят доста голямо развитите. thumb_117971В последствие са представяни като шкаф с две врати и чекмедже в горната или долната му част. Целта е била да направи така, че съхранението на вещи, най-често дрехи да е удобно и бързо. Много модели са били слагани на малки трупчета, наподобяващи крака, така използващия няма нужда да кляка ниско за да използва самата мебел.

През 18 век обаче този зле изглеждащ шкаф започва да придобива все по-изтънчени форми. Епохата Рококо дава своя принос върху развитието на комодите и скриновете. Те променят своята визия. Изглеждат по-красиви, изработват се различни материали като присъстват и декоративни елементи от слонова кост, златни, бронзови и други. Употребата им се разширява и вече не само като шкаф за дрехи, а като скрин, които ще съхрани документи и други важни вещи. Все по-често се използва в кабинети, всекидневни, спални и други.

С годините формата , размерите и това как ще изглежда скрина търпят доста драстични промени. Днес дори не се впечатляваме от форми като овал или триъгълник. Класическият комод обаче си остава класика и не малко клиенти избират именно такъв за дома си. Предимствата на скриновете са неоспорими. Тази мебел успява да побере какво ли не. Така безпорядъка у дома вече е минало. Скриновете са много компактни. Не изискват специално място, както кухненската мебел например за да успеете да  го сложите някъде в дома. Просто си и избирате една свободна стена и просто го поставяте там. Комодите са функционални и удобни. Независимо от големината и броя на чекмеджетата винаги ще намерите с какво да ги напълните. Днес много производители използват съвременни механизми, които помагат да използвате чекмеджетата без каквито и да било усилия. Само с лек натиск успявате да отворите и затворите чекмеджето, когато имате нужда да извадите или приберете нещо в него.

Често използваме и горният плот на скрина. Ако сте сложили в спалня можете да използвате плота за поставяне на нощна лампа, семейни снимки или дори телевизор. Така ефективно ще оползотворите тази свободна площ.

Много често скринове и комоди присъстват в обзавеждането на работни кабинети. Те следват изцяло стила на помещението и са много удобни за съхранение на различни видове документи.

Материалите, които се влагат в изработката им са доста разнообразни и модерни. Съвременните модели включват кожа, метал, стъкло и други. За класическите се използват предимно масивно дърво като орех, череша и други. Много полезен е комодът дори за детската стая. С негова помощ всичко е организирано и е на мястото си.

Related posts