Какво не знаем за обиците?

Поставянето на обица на ухото или друга част от тялото е вид украшение, което си поставят като дамите, така и мъжете. Пробиването на дупка, в която да бъде закичена тази обица е известно още от дълбока ревност. Исторически данни сочат, че още преди седем хиляди години обиците са станали известни сред мъжете в Азия. Да, действително това е едно чисто мъжко бижу, което тогава е било носено с цел да се покаже принадлежност към висша класа и високо положение на човека, който я носи. Много известни исторически личности също са носили обици, основно на ушите си. За пример ще даде Шекспир. Много картини с неговият образ го изобразяват именно с обеци.тази обица

Тази обица за ухо, език, пъп, вежда и други може да бъде изработвана от най-различни материали. Най-разпространени са стъкло, дърво, метал, скъпоценни камъни, различни полимери и много други. В древността изработката на тази обица е била основно от благородни метали като сребро и злато, но тъй като те са били предназначени само за най-изявените то е нормално да не употребяват по-низши и евтини материали. Тогава като мъжко украшение, а днес като масово за двата пола тези обеци са едни от най-носените бижута в ежедневието, празници и различни поводи. Накита е толкова разпространен, че може би няма човек на планетата, който да не е носил обица, независимо дали на ухо, устна, вежда или друга част от тялото.

Пробиването е известно като пиърсинг и той също не е мода на новото време. Съществуването му е от древни времена и до днес си има свои последователи. Независимо къде кичим тази обица то идеята е да изглеждаме по-красиви, уникални и привлекателни. Различните периоди от развитието на човечеството са белязани с различни факти, които са свързани с обиците.

Например със зараждането на християнската религия човекът е нямал право да прави каквито и да е промени по тялото си. Така се е считало, че не е пълно подобие на съвършеният Божи образ. Единствено пирати, крадци  и хора с нечисти помисли са били белязани и носели обеци, но по собствена воля.  Други данни пък сочат, че когато в бедни семейства се е продупчвало ухото на единственото момче, или пък на друго дете, което се е родило след последвала смърт на дете от семейството. Тези ритуали са били като някакво знамение и предпазване в тези семейства, които са считали това като начин да спрат лошото което ги връхлитало.

Днес да се носят обеци е начин да привлечем внимание и да повишим самочувствието си.

Related posts