Качества, които притежава добрия психотерапевт

Когато избирам специалист, който да се погрижи за нашето здравословно състояние определено изискваме от него да притежава някои конкретни и основни качество. Това е изключително показателно за тези, които трябва да проникнат в нашата душа и да разкрият личната ни болка и освен това да ни помогнат да преодолеем страховете си, негативните емоции и всичко, което е причинило психичното ни разстройство. Необходимостта от добър психотерапевт София се оказва е едно от най-търсените фрази в Интернет. Българинът като че ли осъзна през последните години, че действително е определящо да потърси помощ, когато се отнася до зависимости, състояния, които са свързани с нашите чувства и емоции. Но как всъщност да различим добрият псипсихотерапияхотерапевт от този, който гледа на нас като на портфейл, от който да събере поредната такса за сеанса?

  • Добрия терапевт задължително ще Ви предразположи с мек и спокоен глас. Ще ви покаже, че е тук за да ви помогне, а не да Ви укорява за това в какво състояние сте се докарали. Психотерапевта ще ви накара да му се доверите така все едно винаги е бил ваш приятел.
  • Едно основно и наистина ценно качество на специалиста е умението да слуша това, което му казвате. Всъщност някои ваши близки може и да са добри слушатели, но те едва ли ще разберат какво точно искате да им кажете. Добрият психотерапевт ще разбере от всяка ваша дума какъв е същинския проблем и той няма да изрази мнение и да ви даде съвети, а с внимание ще установи причините за състоянието ви. Единствено с въпроси  дадените от Вас отговори ще помогне сами да откриете пътя към новата перспектива и всъщност вие да се превърнете в човека, който реално да направи заключението – какво следва от тук нататък.
  • Освен думите, които изричате много съществен критерий който прави терапевта наистина добър е това как той успява да разгадае езика на тялото. Изключителната наблюдателност на специалиста може да установи дали казвате истината или сами се опитвате да прикриете проблема, който имате.
  • Въпреки, че е реално непознат за вас човек е особено лесно да се отпуснете и да откриете душата си пред добрия психотерапевт. Това се дължи всъщност на факта, че с него се говори изключително лесно. Много хора например се притесняват да споделят най-съкровените си мисли пред близки и приятели от страх да не бъдат обсипани с множество напътствия. Ролята на добрия психотерапевт е да спомогне да се чувстване наистина комфортно и да не изпитвате угризения и неловкост за това ваше състояние.

Това са само малка част от качествата, които правят един терапевт действително добър. Ако самите Вие повярвате в себе си и откриете добрите си черти и възможности то това на практика означава, че психотерапевта е успял да създаде здравословна среда, от която действително да намерите положителното ново начало.

 

Related posts