Категория Д – приложимост, обучение и качества на курсистите

курс Д категория

През последните години заради зачестилите трагични инциденти с пътническите превози страната ни взе доста драстични мерки по отношение на осигуряването на безопасността на пътниците. Като се има предвид, че водача на автобуса носи много голяма отговорност за живота и здравето на пасажерите, които превозва и изискванията към неговите качества, опит и умения също са доста високи. За да бъде наистина шофьор, който да предложи качествена услуга, удобство и сигурност на пътниците задължително  водача трябва да притежава съответната категория шофьорски курс. Според българското законодателство това е Д категорията, която се счита за едно от най-високите нива на професионалните курсове. Освен основния курс законодателя предвижда на определен период от време вече придобилите тази квалификация шофьори да преминават и опреснителни часове. Това е още една превенция, която  до известна степен гарантира техните възможности и умения.категория д - volan.bg

Критериите като цяло за придобиването на Д категория са изключително строги. На първо място е отговорността, която е продиктувана от вида на превозвания „товар“. Да станеш добър шофьор на автобус на градски или извънградски транспорт е наистина изключително важно. Безспорно ежедневно сме свидетели на оплаквания от пътници, които са недоволни не само от това, че шофьорите на автобусите не се съобразяват с това, че има правостоящи в автобуса и рязко набиват спирачки, което предизвиква падане на пътниците в автобуса и появата на травми. Това говори за некомпетентност и неправилно обучение, в което инструктора на първо място обръща внимание на съобразената скорост, с която трябва да се движи един автобус в зависимост от пътната обстановка както и ограниченията, предвидени за тези пътни превозни средства.

А за да отговориш на условията за записване на курс за шофьори за автоби задължително трябва да:

  • Имаш навършени 24 години
  • Да притежаваш над основното образование
  • Да имаш шофьорска книжка от категория С и стаж не по-малко от две години
  • Да имаш свидетелство за успешно преминат курс по психотест.

Тези четири изисквания за някой от вас може да не са толкова важни, но за законодателя покриването на всички изисквания е определящо за да може един курсист да получи своята квалификация. Освен преминаването на стандартния тип обучение много от фирмите в бизнеса с пътнически преводи провеждат допълнителни курсове, които са свързани най вече с осигуряването на безопасността на пътниците, курсове по първа помощ на пострадали от инциденти, задължителни разигравания на различни ситуации и т.нат. като по този начин се гарантира подготвеността на шофьорите и тяхното адекватно действие в зависимост от възникналите по време на движение евентуални инциденти. Тук не става въпрос само за ПТП, а също така и нередовни пътници, агресивни и такива,които по някакъв начин застрашават спокойното предвиждане на останалите в автобуса. Затова не просто един курс ще ви направи добър шофьор, а личната мотивация и качества, които проявявате адекватно и целенасочено във вашата работа.категория Д

Но нека да разгледаме основните правила за провеждането на основен курс от категория D. Това е шофьорски курс, който дава възможност на лицата да извършват пътнически превози с превозни средства над 16 места, като в това число не е включено мястото на шофьора. Модулите, предвидени от законодателя са два – теория и практика, които задължително са присъствени. Няма как да упълномощите друго лице да присъства вместо вас на теоретичния изпит, тъй като това е персонален курс, за който вие лично държите изпити. А продължителността на теоретичния модул е само 6 часа, което на практика е една седмица, в която инструктора насочва вниманието ви към основните и важни детайли на превозното средство както и осигуряването безопасността на пътниците. Тук ще отворим една скоба, тъй като един много важен момент е използването на колани от пътниците. Отговорност на шофьора е да провери дали всички пътници са поставили коланите си. Задължително е да се ползват тези предпазни средства за автобуси, които извършват пътнически превози над 30 километра от началната точка. Не гледайте на това като на законодателна прищявка, тъй като това е превенция и защита за собствената ви безопасност. След приключването на модула теория курсистите подлежат на изпитен тест. Теста се състои от въпроси, които са 15 на брой, но за всеки от тях изпитвания получава определен брой точки. За да се счита за успешно преминат изпита курсиста трябва да има не по-малко от 28 точки или се допускат само 4 наказателни. Максимума точки, които можете да получите на теста е 32. За да са сигурни в успеха на своите подопечни инструкторите провеждат преди официалния изпит и вътрешен. Така ако има някакви неясноти те биват отстранявани и бъдещите шофьори на автобуси са максимално уверени в своя успех на официалния тест, който държат пред РД „Автомобилна администрация”.

Успешно преминатия тест е гаранция за това, че можете да пристъпите към практическия модул. Тук определено е най-интересно за курсистите, тъй като вече се сблъскват с реалната среда, в която ще работят в бъдеще. Независимо, че при самото обучение ще шофират празен автобус то всъщност учебните превозни средства за категорията Д са допълнително натоварени с тежести, които имитират пълен автобус. Така водача може да усети как би почувствал превозното средство, при условие, че автобуса е пълен с пътници и куфари. А практическия модул се състои от 16 часово обучение. тук отново както при останалите шофьорски курсове се имат предвид две нива на провеждане. На първо място курсистите преминават модула при условия полигон и на второ ниво е градския трафик. Часовете не са много и те са определени като минимум според законодателя. Това на практика означава, че инструкторите могат да проведат повече часове като това гарантира максимално качествено обучение на водача и развиване на неговия потенциал като шофьор на автобус. И за категория Д действително тази опция е често срещана и даже самите курсисти предпочита  да платят допълнителни часове за да могат да придобият нужното самочувствие и увереност в бъдещата си професия. Изпита се провежда с проверка на уменията за извършване на маневри на полигон, както и в интензивен трафик и спазване на правилата за движение на пътя. Бъдете отговорни и проявете внимание и респект към хораат, които превозвате в автобуса. Ето това ще ви направи добър и уважаван шофьор, а не само факта, че притежавате шофьорска книжка от категория Д.

Related posts