При какви условия се нуждаем от курс категория Б+Е?

По-възрастните си спомнят, че по време на комунизма и доста след падането на режима често срещано явление бяха руските автомобили с прикачени ремаркета, които се отправяха или връщаха от българските селца. Прилична натоварени със суровини и хранителни запаси ремаркетата побираха доста багаж, който иначе само в багажника на автомобила доста трудно биха се побрали. Е, днес процента на хората, които все още пренасят бурканите с компот и лютеница към града, доста е намалял, но пък ремаркето си остава един от най-ефективните методи за да увеличите обема на багажното.  Всъщност като се замисля да теглиш ремарке не е задължително то да е предназначено само за  транспортиране на битови продукти. много ентусиасти и почитатели на екстремните спортове обичат да карат мотоциклети, бъгита и други превозни средства при по-трудни участъци. Но за да закарат до там ресурса на своето забавление е нормално да го качат на платформа и лекия автомобил да го транспортират до крайната цел. Същото се отнася и за любителите на риболова. Лодката е транспортното средство, с което ще достигнете да местоположение, в който ще намерите желания улов, но няма как от София да закарате на ход моторната си лодка, нали? Ето защо отново ремаркето или подходящата за целта платформа се превръщат в идеалното решение. До тук добре, но в наши дни законодателя има определени изисквания към водачите, които използват допълнителен товар и увеличават обема на превозното средство. За да можете да възползвате от тази привилегия задължително трябва да притежавате шофьорска книжка В+Е. Тази абревиатура показва, че водача е преминал съответното изискуемо обучение и му се дава правото на лек автомобил с тегло до 3 тона и половина да прикачи ремарке, но не по-тежко от 750 кг.кола с ремарке

За да придобиете категория б+е – volan.bg предлага задължителното обучение, което водачите следва да преминат. За целта е важно желаещите да се запишат на този курс да се запознаят с основните изисквания към тях. А те са:

  • На първо място трябва да притежавате валидна шофьорска книжка от категория В
  • Да имате навършени 24 години или 23 г. и 9 м. към момента на записване на курса
  • Да имате завършено минимум основно образование

Ако сте изпълнили тези три основни условия, то можете да пристъпите към търсене на автошкола, която да предостави този тип обучение. подгответе си копия на тези документи като към тях добавите контролен талон и лична карта. Не са ви нужни други подобни за да запишете и да бъде проведен курс за ремаркета както все още можете да го откриете в Интернет пространството. В+Е е допълнителен курс, който се прилага за водачи, притежаващи свидетелство за правоуправление на лек автомобил. Буквата Е може да се добави също така и към категории от професионален тип като С+Е и Д+Е, но там изискванията като обем, тегло и критерии към водачите са малко по-различни. Днес ще разкрием основните възможности, правила и спецификата на курса категория категория б+е, като повече можете да научите и в нашия информационен портал volan.bg.

Много лека и приятна е тази категория, тъй като тук няма теоретичен материал, който трябва да заучавате и да бъдете подлагани на изпит.  При курса се предвиждат единствено дванадесет (12) часа практическо обучение, което се провежда на полигон и при градски трафик.  Ролята на инструктора е да даде максимума от себе си  и да ви въведе в това обучение.реално тегленето на ремарке не е толкова специфично занимание. Важно е да се овладели добре маневрите и да се съобразявате с това, че при завиване имате по-голям ъгъл, за да не се качва ремаркето винаги на бордюра и тротоара като по този начин застрашавате здравето и живота на пешеходците.  За по-опитните водачи не е проблем с тези 12 часа да постигнат удовлетворителни  резултати. За неопитните обаче може да се наложи да вземат допълнителни асове, които да им дадат увереност и да могат успешно да вземат изпита, на който така или иначе ще се наложи да се подложат. Като всеки друг курс за шофьори и този за категорията ВЕ подлежи на практически изпити. Последователността е следната – изпълнение на маневри и поставени от изпитващия задачи на полигон и след това преминаване на трасе в интензивни градски условия. Самия хорариум на обучението е показателен за това, че курса няма да отнеме повече от две до три седмици като времетраене, което на практика ви дава възможност бързо да получите желаното разрешение да прикачите ремарке или платформа и да ползвате лекия автомобил според желанието и нуждите си.категория Б+Е

А такова свидетелство ще ви е нужно не само за ремарке, но също така и за каравана. Почитателите на къмпингуването, които честичко пътуват знаят, че категорията ВЕ е задължителна за тяхното любимо хоби. Освен това още една причина да запишете такова обучение е ако се занимавате с конен спорт и трябва вашия кон да бъде транспортирано от конюшнята до следващото спортно мероприятие, в което ще участва. Така, че никак не са малко причините да се замислите кога и при какви обстоятелства ще се наложи да използвате тази вид шофьорска книжка. А всъщност можете да си останете и само с Б, ако наистина нямате намерение да прикачвате ремарке, платформа, каравана или друго средство към своя лек автомобил. Но все пак ако в даден момент се наложи спешно да присъедините към своята любителска категория и абревиатурата В, то с помощта на volan.bg бързи ще намерите автошкола или инструктор, които  да ви помогнат за вашето обучение. Доверете се на професионалистите, насладете се на вашите любими занимания и не приемайте факта, че не разполагате с допълнителна категория. Това бързо може да се уреди само с едно телефонно обаждане. Курса от категория Б+Е е наистина изгодно решение на вашия казус. Затова не чакайте, а се свържете с нашите консултанти и разберете как да се запишете, колко време ще продължи курса и какви документи да предоставите на инструктора, който ще проведе обучението.

 

Related posts