Видове плочки за баня и техните предимства

баня

Тъй като свързваме банята с прекалена влажност, която трябва да се поддържа добре за да се избегне появата на плесен и мухъл то при ремонт обикновено сме твърде внимателни по отношение на избора на плочки за баня. Затова каквито и материали да се използват те задължително трябва да са устойчиви на високата влажност. Повечето българи се ръководят най вече от критерии като изгодна цена, качество на плочките за стени и под, както и техния дизайн. Ако преди години се предлагаха основно два размера плочки в бял, син и кафяв цвят то съвременната баня може да се превърне в истинско произведение на изкуството що се отнася до избор на красиви и дизайнерски варианти.плочки за баня

По отношение на материала, от който се произвеждат плочки за баня те могат да се разделят в няколко категории – фаянсови, теракотни, порцеланови както и такива от гранитогрес. Облицовката на стените се прави по правило с фаянсови плочки. Причината за това е в дебелината и тежестта на фаянсовите плочки. Те са много по-тънки от останалите, които са предназначени за под и се поставят на стените с оглед да не се натоварва толкова конструктивно банята. Тъй като подовете са по-натоварвани тук се поставят по-здрави плочки като такива от гранитогрес или теракот. Като цяло този тип материал е доста издръжлив на счупване и дори да изпуснете тежък предмет върху плочките в банята то едва ли това ще ес отрази на тяхната цялост. Гранитогреса се отличава с много високо ниво на здравина и усточивост и поради това дори в кухненско помещение се подбират именно такива плочки.

На пазара се предлагат доста разнообразни като дизайн плочки за баня. Има такива с огледален ефект, стъклен ефект, с принтове, геометрични акценти, релефни и всякакви други. По принцип най-правилния избор е този, който е съобразен с лесната поддръжка и почистване на плочките. Както споменахме още в началото на нашата публикация плочките трябва да поемам влагата, която в е доста изразена в това помещение. Дори да сте осигурили много добра вентилация остатъчната влага по фугите между плочките оказва влияние върху това да се появи плесен. Третирането с агресивни препарати не е най-препоръчвано, тъй като не само, че в банята ще има остра миризма, но и при по-слаби и некачествени плочки вероятността да се изгуби техния блясък е много висока. С оглед на това да се предотврати появата на мухъл в банята някои клиенти комбинират плочки с дишащи мазилки, с които не само, че постигат доста приятен ефект, но освен това банята ще бъде суха и чиста.

Related posts