Как да изберем перфектните столове?

столове

Ако през определен период в историята на човечеството това да разполагаш със столове в дома си е било начин да изразиш висок социален статус, то в наши дни това е един задължителен продукт, с който мебелираме не само жилищата, но също така офиса, както и всякакви други помещения. Столовете са мебели, които се отличават със своето ниво на експлоатация и действително ,когато се касае за покупка на стол често появяваме доста високи капризи, които обаче са напълно оправдани. Знаете ли защо когато измираме стол за трапезарията, офиса, стаята на децата или ресторанта, който смятаме да отваряме като клиенти сме абсолютно безкомпромисни за това на какви критерии следва да отговарят тези функционални мебели.

офис стол

В зависимост от мястото, където ще бъдат позиционирани столовете се дялат на различни категории. Според дълготрайността им на ползване пък също подлежат на конкретно разделение, което ни показва дали ще се чувстваме удобно седнали на такъв стол за 10-15 минути или пък за по-продължителен интервал от време. Но нека да започнем отначало и да ви разкажем как най-правилно се купуват столове  и на какви особености е добре да наблегнем. Основната роля на един стол е ди осигури едното практично и удобно място за сядане. В зависимост от това в какво помещение ще бъде използван и каква е натовареността му то столовете се делят на няколко вида –  трапезни, офис, директорски, детски, градински и други. Най-масовите, които се предлагат на пазара са трапезните, офис столовете и детските. Именно към техния избор ще се насочим днес, тъй като се оказва, че не са малко клиентите, които не избират правилните варианти и на по-късен етап имат огромното желание да ги подменят с други. Тези три вида столове си имат своите прилики, но не бива да пропускаме е основните им разлики като средство, което ще ни насочи към идеалния за нас модел стол.

Общото при всички видове столове е това, че те се предлагат с цел да се чувстваме удобно и да не стоим с часове изправени. Човешкото тяло е устроено така, че ако не се движи върху краката се оказва огромно напрежение и след няколко частта изправени започвате а усещате силна болка в долните крайници. Ето защо имате нужда от столове, на които да поседнете и отпочинете. Един стол обаче се състои от различни индивидуални характеристики. Освен, че общото между столовете е тяхната функция, то търсенето на удобен и практичен такъв също се нарежда сред общите критерии, касаещи всеки един модел.

Да наблегнем на разликите. Те пък от своя страна се обуславят на това, че едни столове се използват за хранене и ги поставяме покрай трапезата, а други се позиционират до бюрото, на което ежедневно работим. И какви са всъщност разликите между тези мебели за сядане и действително толкова ли са фрапантни. Първо обърнете внимание на дизайна, ясно е, че има съществена разлика от начина, по който изглеждат едни  и другите модели. При трапезните столове се наблюдава по-класически дизайн, но има такива, които са по-иновативни и интересни като стил. Тъй като на един такъв стол не се застояваме твърде дълго време то няма кой знае какви големи изисквания за това да изпитвате комфорт, все едно сте се настанили във фотьойл. Размера тук се води стандартен и наистина, когато избираме трапезни столове е препоръчително да ги изпробваме. Само така ще можем да се убедим, че независимо от това, че сме седнали за вечеря за не повече от половин час то ето, че определено си търсим едно приятно е комфортно усещане. Столовете от тази категория продукти трябва да са максимално стабилни. Независимо от техния дизайн и стил акцента е към здраво и стабилно позициониране на пода. Затова в повечето си варианти такива столове са задължително на 4 крака. Така няма опасност да залитнете или да паднете. Характерна особеност при трапезните столове е, че височината на седалката е стандартна и е съобразена с тази на масите за хранене. Разликата с офис моделите например е в това, че при споменатите има механизъм за определяне на височината, а тук при трапезните тя е статична и непроменяща се величина.  Избора на трапезен стол се съобразява главно с интериора на трапезарията и когато купувате такива столове обърнете внимание на материал, цветове и стил. Само така ще имате възможност да направите правилно съчетание и да аранжирате обстановката по най-приятен и изискан начин.

трапезен стол

Офис столовете са следващите по търсене и желание за покупка. Тук акцента следва да бъде насочен към безкомпромисното им удобство. Няма как да изкарате с часове седнали в обслужване на клиенти ако стола в офиса е неудобен и нестабилен. Когато се нуждаете от работен стол то търсете такъв, който е предназначен за това. В крайна сметка производителите на такива мебели са напълно наясно, че именно факта, че човек ще ползва стола максимално дълго през деня в седнала позиция то самата мебел следва да предостави мекота, удобство, ергономичност. Тези столове задължително разполагат с регулируеми механизми. Лесно нагласяте облегалката и седалката в позиция, която е правилна за нуждите на тялото ви. Ако обичате гърба вида да е по-изправен с застопорявате облегалката в желаното положение. При седалищната част на офис столовете пък можете да повдигате с помощта на амортисьор на ниво, което е добре за вашата височина. Добре тапицирани са от всички страни за да не правят синини по тялото ви.  С две думи офис стола се наглася според собственото ви тяло и определено може да предостави пълен комфорт, независимо от това колко дълго време се налага да го ползвате през деня.

Последно ще акцентираме на детските столове. Те са доста близки до тези, за които току що говорихме, но тук разликата е в размера. Определено освен по-малкия размер при детските столове за бюро се наблюдава високо ниво на стабилност и безопасност. Крачетата, на които е поставен стола могат да се застопоряват и той да не мърда докато детето си пише домашните, например. Ортопедични и ергономични са тези столове и именно това е характерно за избора им. Всеки един от вариантите ,които се предлагат на пазара следва да покриват потребностите на онези, които ще ги използват. А  това налага да сме максимално критични по отношение на това как и какви столове избираме.

Related posts