Защо е важно едно куче трюфелотърсач да премине професионално обучение?

обучение за кучета

От около десетина години и у нас стана доста популярно да се търсят труфели в гористите местности. Тази аристократична находка, която  изключително ценена в Европа се радва на висока популярност има вековни традиции в страни като Франция, Италия. Главен ресурс в откриването на трюфели са кучетата трюфелотърсачи. Изключително важни са начините на обучение и подбора на подходяща порода, които да гарантират максимален успех. За да превърнете трюфелното производство в своя професия обаче се изискват познания, опит и разбира се верен приятел, който да ви насочва към огнището на подземната гъба. Трюфелите са ароматни гъби със специфичен мирис и доброто обоняние на кучето със сигурност спестява време в локализирането на ценните гъби. Вече и в България можете да намерите кучета, които са обучени в търсенето на трюфели. Има препоръчителни породи, при които обучението протича доста по-бързо заради това, че кучетата са много по-възприемчиви и качествата им са доста по-изразени по отношение на обоняние, ловен инстинкт и други. Такива подходящи за обучение в търсенето на трюфели породи са Кокер Шпаньор, Дратхаар, Романьоло и други като тук по-малкия размер на кучето също не е за подценяване, тъй като често се налага то да се промушва из храсталаци за да търси ароматните трюфели.

куче трюфелотърсач

Специалисти по трениране и обучение на куче за трюфели казват, че всяко куче може да бъде научено да търси трюфели. Във Франция има професионални школи, в които в рамките на три месеца кучето може да изгради качества, които ще подобрят неговите умения по отношение на локализирането на находищата с подземните гъби. Породите, които имат вродени инстинкти като по-горе изброените са изключително подходящи, но несъмнено не е достатъчно само да се доверите на конкретната порода куче, но и то да бъде обучено да търси трюфели.

Не са малко материалите, които можете да намерите в Интернет пространството по отношение на това кои са правилните методи за обучение на една порода кучета като добри трюфелотърсачи. Препоръчително е да се доверите или на професионален дресьор, или пък да ползвате професионални програми, които са платени са предназначени за обучение на кучета. Много е важен правилния подход към вашия партньор, защото ако не приложите професионалните съвети от програмите за обучение не бива да имате големи надежди. Любопитен факт е, който споделят с нас опитни дресьор по обучение на кучета трюфелотърсачи е това, че още докато бозае малкото кутре на майката се дава храна, която е богата на трюфелни аромати. Идеята е миризмата а трюфела да ес превърне в нещо любимо за кучето и така то да развие инстинкт за търсене. Още съвети и възможности за това как да започнете обучение на куче за търсене на трюфели можете да намерите в сайта на КипроБГ.

Related posts