Важно ли е да използвам електропастир във фермата си?

Ако имате ферма и сте животновъд, то електропастирът ще Ви помогне да запазите животните си в пълна бройка. Това се случва благодарение на електрическите огради и въжета, които не могат да наранят стадото, но пък имат психологически ефект, с чиято помощ кравите, козите и овцете, се научават да не припарват до електрическите въжета, тъй като ще получат кратък електрошок.

От какво е съставен електропастирът?

Електропастирът в комплект включва енергизатор (устройство), както и ограда във вид на тел, по която минава електрическа енергия. Предлагат се и изолатори, за да се повиши производителността на устройството. Ако ваше животно се докосне до огражденията, ще получи електрошок, който няма да го нарани, но е достатъчен, за да предизвика стресиращ ефект.

Обикновено животните бързо свикват с електропастирите и не смеят да бягат. До това заключение стигнахме, след като проведохме разговори с много притежатели на електропастири в страната. Всички те споделят, че са намалили физическата си работа и вече не е нужно да тичат с километри, за да гонят член на стадото, който се опитва да се измъкне и да избяга от него.

Каква е цената на електропастира?

Тук не може да се отговори с едно изречение. Цената зависи от мощността на устройството, както и от вида на изолатора и дължината на оградата. Цифрите варират от 400 лв. до 2000 лв. като и това е условно, защото има различни фирми, при които цените могат да имат друго изражение. Разбира се, когото купуват електропастир е желателно да получите и услуга по инсталацията му.

Все пак сме длъжни да напишем, че инвестицията на средства в електропастири, е напълно оправдана предвид цената на животните. Ако често търпите загуби, със сигурност знаете как се отразява това на джоба Ви. Ето защо закупувайки устройството ще възвърнете инвестицията си с времето, и ще сте доволни от избора си. Това не са рекламни думи, а истински доказани факти.

В обобщение

От написаното стават ясни две неща. Първото е, че работата на пастира, е много по-лесна благодарение на съвременните устройства. На второ място ще кажем, че електропастирите са много функционални и са единственият хуманен начин да съхраните животните във фермата си, без да се налага да имате спортни умения, и да бягате по имотите Ви с часове.

Related posts