Как да почистите различните видове щори

Почистването на щорите чисти е част от цялостното поддържане на жилището ви – особено в днешно време! В забързания свят, в който живеем все по-малко време ни остава да обръщаме внимание на детайлите като почистване на щорите от прах например. Системното пропускане на тази задача може да създаде усещане за неприветлив интериор. За да ви насочим как правилно да ги поддържате, заедно със специалистите в търговията с щори от Curtains.bg ще споделим с вас няколко полезни съвета.

Как да почистите щорите от прах

Редовното почистване на праха е от първостепенно значение за поддържането на вашите вътрешни щори в отлично състояние. Като се справите с праха и мръсотията поне веднъж седмично, ще избегнете натрупването и ще спре да се утаява в тъканта на щорите ви, това помага за запазването на качеството и цвета за много по-дълго. Нещо повече, почистването на щорите става бързо и лесно като част от обичайната ви домакинска рутина.

  • Ако почиствате ролетните си щори, затворете ги и ги оставете да висят надолу, след което внимателно ги избършете с чиста кърпа – толкова е просто.
  • За почистване на венецианските щори вземете влажна кърпа и избършете по ламелите, за да премахнете праха, който може да се е утаил там.
  • Когато почиствате ролетни щори, като дървени или алуминиеви тип венециански, избършете ги с чиста влажна кърпа, след което подсушете със суха. Това ще намали количеството прах, който ще се събира върху ламелите след това.
  • Ако имате вертикални щори при тях по рядко се задържа повече прах, поради начина, по който те обикновено висят. За бързо почистване затворете ги напълно и ги избършете от горе на долу с влажна кърпа.

Как да почистите щорите чрез дълбоко почистване

Въпреки че доброто и редовно рутинно почистване ще запази щорите ви чисти, дълбокото почистване на всеки няколко месеца е добър начин да ги освежите и да се отървете от всякакви замърсявания, които не могат да бъдат отстранени с просто забърсване на праха.

Пълното почиства е подходящо за щорите изработени от плат, но моделите с ламели трябва да се почистват редовно, защото за тях дълбокото почистване не е опция.

За да почистите римските щори, откачете ги от рамката на прозорците и ги поставете в топла вода с малко почистващ препарат. Внимателно разтъркайте, за да отстраните замърсяванията или праха. Когато сте готови и щорите са чисти, извадете ги от водата и ги оставете да изсъхнат. Лесно е да направите това сами, но ако не сте склонни да опитате, винаги можете да ги почистите на химическо чистене.

Вертикалните щори от време на време изискват по-дълбоко почистване. Откачете всяка лента от нейния клипс и я поставете в топла вода с малко почистващ препарат. Разтъркайте леко и след това извадете лентата, която трябва да окачите обратно на мястото й, за да изсъхне във вертикално положение.

Редовната грижа и почистване на щорите ще ви гарантира по-дълготрайна експлоатация.

Related posts