Кратко ръководство за избор на отоплителен уред

Пелетна камина

Не са малко основанията за притеснение, което много домакинства изпитват, когато търсят наистина добър и сигурен способ за отопляване на своя имот. Факторите, които биха повлияли върху избирането на уред, който да балансира температурата в помещенията и да осигури приятен микроклимат се отличават при имоти с различна архитектура и тип. Именно затова е много важно да се вземат под внимание различията между тях преди окончателно да се реши на коя от тенденциите да се заложи. В продуктовия каталог на Balkan Energy ви очакват мултифункционални и надеждни уреди, с които не просто ще отоплявате имота си, но и ще го превърнете в приятно и комфортно място, където безпроблемно ще посрещате студените зимни месеци.

Защо е важен типа на имота при определяне вида на отоплителния уред

Най-общо определяме варианта за отопляване с уред, но това може да бъде цялостна инсталация, която се захранва от един източник на енергия и спомага за равномерното разпределение на топлината. Без съмнение водещ показател, който би ви мотивирал да инвестирате в един или друг метод, който да приложите като средство за климатизация на имота си е спецификата на обекта (имота).

Разбира се, че няма как да приложим универсални електроуреди за да бъде отоплявана гарсониера и двуетажна фамилна къща. Спецификацията на архитектурните особености на двата типа имоти са достатъчно разнородни, че да се потърси правилното за веки от тях решение. Интервалния подход не бива да се пренебрегва с лека ръка, тъй като именно той е определящ за гаранцията отнасяща се до икономичност, рентабилност и ефективност на отоплителния процес. Задължително е са се отнесете отговорно по отношение на този принцип, тъй като тук се взимат предвид следните показатели:

 • Квадратура на имота;
 • Брой помещения, които ще се отопляват;
 • Начин на захранване на уреда т.е. какъв енергиен ресурс би бил най-икономичен;
 • Вид на строителството – тухла, панел, ЕПК и т.нат.

Подбора на правилен вариант е в основата на това да разчитате на уютна и приятна среда без това да повлияе съществено на разходите ви през зимния сезон.

Колекция от добри отоплителни решения

отоплителни решения
15272/files/image/commo-18_21_2.jpg

Уредите, които обичайно се използват за отопляване на имотите се класифицира най-общо по това какъв е източника на топлинна енергия. По този принцип се делят на:

 • Електрически;
 • На твърдо гориво;
 • Възобновяеми енергийни източници;
 • Алтернативни горива.

При първите е очевидно, че захранването на уредите се извършва посредством електрическа енергия. Повечето апартаменти в градски условия разчитат именно на такива, поради факта, че са най-лесни за обслужване. Това, от което е добре да се ръководите при покупка на такъв електрически вариант е енергийния клас на отоплителната техника.

Твърдото гориво е приоритетно за имоти, които се намират в по-усойни райони. Обикновено това са къщи н село, вили в близост до града, хижи и други. Специфичното тук е, че дървата или въглищата, които се прилагат е необходимо да бъдат съхранени, а това изисква имота да разполага със специално помещение за тези цели.

Възобновяемите енергийни източници както и алтернативните горива се дефинират като екологични. Освен, че предпазват природата и околната среда те се характеризират и с икономичен режим на работа. Предпочитани са като инвестиция, но често струват два-три пъти повече от стандартни отоплителни уреди.

Нужна ли е професионална консултация

Ако преди години трябваше да си платим на специалист, който да ни предложи възможно най-ефективния и адаптивен вариант за отопление, да проектира инсталацията и да я изпълни то сега по отношение на тези услуги можем да разчитаме на специалисти, които търгуват с уреди и консултират клиентите си напълно безплатно.

Balkan Energy предоставя насоки и съвети, които са изключително полезни за потребителите и им осигуряват:

 • Качествено и надеждно отопление;
 • Съобразяване на спецификата на имота с евентуалните месечни отоплителни разходи;
 • Повишаване на ефективността на жилището и оптимизиране на финансовия показател за инвестиране и обслужване.

Нуждата от професионална консултация е приоритет, така че не я подценявайте при подбор на уред, който да използвате в жилището си.

Related posts