Какви варианти за болкоуспокояващи се предлагат в аптеките?

болкоуспокояващо

В ежедневието си човек изпитва различни видове болка. А естествено е да се потърси облекчение с лекарства, които да подействат бързо на възникналия дискомфорт. Най-често имаме усещане за главоболие, мускулни и ставни схващания, зъбобол, гърлобол и други. С оглед на засегната част от тялото ни прибягваме до такива лечебни средства, които се характеризират с оптимално бързо решаване на проблема. В случай, че не сте сигурни кой вид препарат от изложените тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-bolkouspokoyavashti да изберете не се колебайте да се консултирате с лекар или фармацевт.

Определяне типа на болката

Според усещането за болка, което ви тревожи е обяснимо това да се потърси такъв вариант, който би бил наистина решаващ за облекчаването на страданието ви. много пациенти споделят, че разграничават два типа болка – поносима и твърде силна до остра. Но това не е достатъчно за да се подходи към прием на болкоуспокояващи. Основното, км което апелират лекари е да се установи причината за състоянието.

Има значение типа на използваното лекарство съобразно това къде е локализирано усещането за болезненост. Най-типичните симптоми, които споделят пациенти са за:

 • Силна болка в слепоочието;
 • Схващане на врата и главата;
 • Тежест с краката;
 • Коремна болка;
 • Подут и болезнен стомах;
 • Болки в костите;
 • Дискомфорт и парене при преглъщане.

А това всъщност е много малка част от състоянията, които изискват намесата на медикамент, който са облекчи значително бързо възникналото състояние. Според спецификата и остротата на заболяването се назначава конкретен препарат, който би могъл да постигне бързо облекчаване на болката така, че да се върнете към обичайния си ритъм на живот.

Дали обаче съществува вълшебното хапче, което да ви отърве от неприятното усещане, което изпитвате? Често наличието на болка е симптом за нарушена функция на някои системи и органи. А това налага провеждане на лабораторни тестове. Например стомашните болки могат да се окажат възпален апендикс, което изисква оперативна намеса.

Видове болкоуспокояващи

лекрство

Ако обърнете внимание какво предлагат рафтовете по аптеките в раздел болкоуспокояващи ще осъзнаете, че никак не са малко. Но в две основни категории ги разделят медиците. Едните са нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин, ибупрофен, а другите са от категорията ацетаминофен. Според това дали се касае за мускулни болки или състояния причинени от някаква инфекция се назначава конкретния препарат, който би могъл да облекчи достатъчно бързо болката. Имайте предвид и това, че за да приеме даден препарат то е необходимо да се спазят следните правила:

 • Да се установи за каква възраст е подходящо лекарството;
 • За какъв тип болка е предназначено;
 • Има ли конкретна схема за прием или е еднократна доза;
 • С какви други медикаменти може да се приема едновременно;
 • Каква е ефективността и бързината за действие.

Има защо да се консултирате със специалист, ако не сте сигурни точно какво лекарство да приемете за да облекчите състоянието си. Всяка една специфика на заболяване изисква аналитичен подход за определяне на онези важни аспекти, гарантиращи здравословното ви състояние.

Ограничения, които следва да спазвате при прием на болкоуспокояващи

Всеки тип лекарство, което се използва изисква да се подходи с особено внимание при прием. Има хора с алергии към определени субстанции, което изисква да се опише точно състава на препарата. Освен това често пациенти пропускат факта, че някои храни и напитки могат да забавят действието на медикаментите. Именна затова имайте предвид, че при използването на болкоуспокояващи е добре да имате предвид, че:

 • Не е препоръчителен прием на алкохол;
 • Ограничете кофеиновите напитки;
 • Не се хранете с мазни ястия;
 • Избягвайте консумацията на тестени продукти.

Идеално действие върху болката имат чая от липа, мента и други билки. Приема на пресни плодове и зеленчуци също оказва положителен ефект върху облекчаването на болката според това къде е локализирана. В определени ситуации се препоръчват и топли компреси.

Related posts