Какви приложения има каменната вата?

каменна вата

Изолацията при строителството на сгради е сред основните решения, които се залагат при планирането на строително ремонтните мероприятия на нови или стари сгради. От типа на изолационните материали зависи до каква степен ще се повиши енергийната ефективност на обекта и дали могат да се гарантират по-ниски отоплителни разходи. В съвремието един от най-използваните такива изолационни продукти е каменната вата. Това  продукт, който се произвежда в широко разнообразие, което позволява да се изградят топлоизолационни системи на вътрешни или външни стени, за вентилационни и отоплителни съоръжения,  каменна вата за подове и тавани, покриви и други.

Характеристики

Оказва се, че в строителството каменната вата се счита за един от най-разпространените комерсиални продукти, които както анонсирахме могат да бъдат приложени като съществена ефективна мярка за подобряване топлоизолационните свойства на сградите. Специфичните особености, които правят каменната вата наистина високоефективна  са:

 • Отличната топлоизолация, която предоставят на сградите;
 • Осигуряват много добра шумоизолация;
 • Гарантират енергийната ефективност на сградата.

Материала е пожароустойчив, което е още един основателен аргумент при ремонтни и строителни занимания за изберете използването му. Когато се налага да подобрите състоянието на жилището си относно топло и шумоизолацията ѝ е добре да обърнете внимание на всички онези фактори, които са решаващи за правилния подбор според това за какво ще бъде използван материала.

Свойствата и техническите характеристики на този материал наистина са феноменални. Наричат я магична предвид това, че паропропусклива и осигурява много добра вентилация. Няма риск при ремонт с каменна вата да възникне риск от поява на плесен или мухъл. Вентилирането на въздуха позволява на стените и таваните да дишат, което е много специален аргумент да се възползвате от такъв тип строителен продукт за топло и шумоизолиране.

Предимства при изолация на покриви

Защитата на един имот започва с прилагането на подходящата покривна система. За да защитите жилището си от топлинни загуби и прекомерно нагряване през летните месеци има причина да потърсите решение с използването на каменна вата. Експерти отчитат значително повишаване на енергийната ефективност, благодарение на използването на материала при изолирането на покрив. Независимо дали се касае за бетонова, стоманена или дървена конструкция каменната вата е универсално решение, от което гарантирано ще останете доволни.

Първокласните ѝ качества я нареждат сред безопасните продукти, които защитават от въздействия на климата като запазват оптимално приемливи и постоянни условия във вътрешността на имота ви. Благодарение на топлинни характеристики, огнеустойчивите и звукоизолационни особености на продуктите строителните предприемачи имат много по-голяма свобода:

 • Изолиране на плоски покриви;
 • Ремонт на скатни покривни конструкции;
 • За изолиране на подпокривни пространства.

Вариантите в каталога на Ташев Галвинг за марки с доказани ефективни свойства никак не са малко. Такива са:

 • Fibran;
 • Knauf;
 • Knauf Insulation;
 • ROCKWOOL и други.

Обърнете внимание на спецификата на покрива за да инвестирате в каменна вата, която напълно да отговори на очакванията ви за отлична топлоизолация.

Топлоизолация на вътрешни стени

ремонт

Един от бързите и сравнително евтини начини за подобряване на енергийната ефективност на имот панелен тип е използването на каменна вата за изолация на вътрешни стени. Имайте предвид, че това би повишило температурата през зимния сезон с поне 3-4 градуса, а през лятото в дома ви ще бъде значително по-прохладно.

Именно благодарение на паропропускливоста се избягва и появата на влага, плесен и мухъл. Екологичния състав на каменната вата я нарежда сред онези ефективни идеи и решения, които безспорно с в състояние да ви подсигурят отлични условия целогодишно. А вариантите, които пазара предлага са напълно съобразени с особеностите и спецификата на имота.

Къде във вътрешността на имота може да ви послужи каменната вата? И тук приложението на материала е широкоспектърно. Особено предпочитана е при извършване на строително – ремонтни дейности, които са свързани с:

 • Изолиране на преградни стени;
 • Изграждане на изолация на дървени вътрешни конструкции;
 • При топлоизолиране на метални обшивки;
 • Изолиране на разделителни стени.

Изключително висока плътност, надеждност и паропропускливост са качествата, върху които следва да съсредоточите избора си. В случай, ч сами ще правите ремонтите си обърнете внимание на всички онези детайли, които биха ви подсигурите значително по-добри условия за живот в дома. Удачно решение за битови, бизнес и индустриални обекти е този строителен материал, той като се гарантира пасивна пожарозащита и звукова изолация. Типовете за вътрешна изолация могат да бъдат използвани и при ремонти на мазета, тавани и други.

Особен интерес има и към продуктовата кама каменна вата, която се използва за изолация на ОВК. Това са практични решения, които подобряват работата на системите за климатизация и гарантират перфектната работа на уредите като се намалява риска от възникване на инциденти. Съществената разлика с други видове вата е това, че при предназначената за ОВК единият слой е от алуминиево фолио. Подсиления материал е изключително издръжлив на високи и ниски температури. Подходящ е за защита на различни конструкции при системи за климатизация, водопроводни инсталации, кухненски вентилационни системи и други.

Посетете платформата Ташев Галвинг за да можете да си гарантирате ефективни ремонти и строителни дейности.

Related posts