Зъболекарският стол – как се променя облика му през годините?

Посещението при зъболекаря е едно от най-неприятните неща  за доста хора. Някак свързваме сядането на зъболекарски столове с това на стол за екзекуция. Дозата страх е в повече и това е причина да избягваме и отлагаме ходенето при зъболекаря ни дори и за преглед. Денталното здраве обаче трябва да е наш приоритет. Както всеки друг орган от нашето тяло така и зъбите ни имат нужда от лечение. Затова да се вземем в ръце и да седнем на зъболекарския стол. За да разсеем отчасти това което се случва в кабинета ще разкажем няколко любопитни факти за зараждането и историята на зъболекарския стол.AL-398HA2

През осемнадесети век всъщност се появява първият такъв стол. Естествено той е бил доста по-примитивен от елегантните и удобни днес, но въпреки това е бил достатъчно практичен, за да може зъболекаря да предразположи своя пациент и работи върху проблема на зъбите му. Столът бил обикновен , четирикрак, но пък имал възглавничка и поставка за инструментите на лечителя. Това е било огромно удобство, защото всичко необходимо като инструментариум било съвсем близо и стоматолога не се налагало да става всеки път за да взима това което му е нужно. Няколко години по-късно столът бел леко наклонен назад, като по този начин се осигурява видимост в устата на пациента. Разбира се зъболекарския стол е бил измислен именно то зъболекар, за да може да изпълнява своите задължения.

Моделите непрекъснато се усъвършенствали, като се добавяли осветление, закачено на стойка, допълнителни легенчета за стерилни и използвани инструменти и много други екстри. Д навлизането на технологиите зъболекарския стол тотално променя своят облик. Днес той изглежда като релакс стол, който се накланя на всички страни. Така не само пациента се чувства удобно, но и зъболекаря може да има добра видимост до зъба, който лекува. Всичко всъщност е до стоматолога и е достъпно за него. Това, че зъболекарския стол днес изглежда като космически кораб не е случайно. Хуманното отношение и денталното здраве е на ново, различно ниво, което прави процедурите изключително безболезнени.

Днес дървеният зъболекарски стол с възглавничка можем да видим в музеи или в интернет. Заменен с иновативни, практични, съвременни модели  стоматолога Ви има необходимото за да се справи с проблема в устната кухина. Изключително тихи, комфортни и удобни столовете днес са кожени, цветни и функционални. Зъболекаря има достъп до всички необходими инструменти, машинки и лесно открива проблема Ви. Качествените зъболекарски столове са доста скъпи, но пък си заслужават за практиката на уважаващия пациентите си лекар.

 

Related posts