Пилешка супа – тънкости за успешно приготвяне!

Пилешка супа перфектното предястие за обед или вечеря, а по някой краища на България ястие дори за закуска. Супата от пиле домашно или купено е традиционна и типично нашенска супа. Често пъти тя се сервира с прясно накълцан магданоз и препечено хлебче или по-модерно крутони. Пилешката супа по нашенски се прави винаги с традиционна застройка от едно яйце и кисело мляко с щипка лимонов сок или оцет, за да не се пресече застройката в супата. Наред с пилешката супа у нас традиционни други чорби са – шкембе чорба, курбан чорба, боб чорба, студената супа, като таратора с копър и чесън, рибената чорба и супата топчета, както и чорбата от гъби, леща или пък телешкото варено.

Пилешка супа типично по български

Тази уникално вкусна чорба се готви у нас с пилешко месо, зеленчуци и подправки, както и малко фиде. Понякога фидето се заменя от малко количество ориз, но традиционната супа от пиле по нашенски, си се приготвя с фиде. За да стане вкусна една пилешка супа първо пилето се вари, за да отпусне бульона си. Когато месото е почти готово майстор готвачите добавят в бульона два до три средно големи картофа, обелени и нарязани на кубчета, като за мусака. Към картофите традиционно се добавят нарязани на кубчета моркови и зелена чушка за предпочитане. Разбира се нарязан на ситно кромид-лук също се добавя към пилешка супа. След, като зеленчуците и пилето са готови се добавя фидето, на което са нужни не повече от пет, десет минути до готовност.пиле-супа-gotvacha.com

Има два варианта за приготвяне на супата, единият зеленчуците, като морков, чушка и лук се запържват или задушават в тиган и тогава се добавят към супата. При другия направо се пускат да врят с пилето, въпрос на навик е и при двата варианта супата е вкусна. Традиционните подправки за тази българска супа са черен пипер, сол и пресен магданоз за предпочитане. Винаги, когато супата е свалена от огъня и е готова се прави застройката и. Някой готвачи целенасочено пресичат застройката от яйце и кисело мляко, защото така готвят традиционно пилешка супа, докато повечето домакини изчакват супата да поотдъхне и тогава я застройват. Магията да не ви се пресече застройката, дори и супата да е гореща е лимоновия сок или капка оцет в застройката.

Киселината предотвратява яйцето да стане на парцали, като разбира се към застройката на бавна струя се изсипва от бульона на супата и се бърка, след което се изсипва обратно към цялата супа. Супата се сервира с малко свежо нарязан магданоз отгоре и запечена филия хляб. Уникално вкусно ястия, за което и да е хранене през деня. Който го е опитал или пък сготвил не е сгрешил!

Related posts