Най-изгодното и свободно предвижване в градски условия е със скутер. Ето защо Ви е нужен курс А1 категория.

скутер

Ако и вие искате да избягате от градския транспорт и вече ви е крайно неприятно сутрин да се блъскате с други хора в автобуса, отивайки на работа , днес ще предложим един алтернативен метод за предвижване. Освен, че ще се чувствате свободни да разпределяте времето си както на вас ви е изгодно, то определено и финансовата част със сигурност ще ви удовлетвори. Като се има предвид, че непрекъснато цените на билетите за пътуване се повишават една бърза сметка показва, че именно ако използвате малък скутер, с който да ходите и да се връщате от работа ви излиза много по-изгодно. За повечето хора използването на малък мотопед или скутер изисква особен ангажимент. Несъмнено това е така, но ако имате гараж, в кой  ода го прибирате, имате свидетелство за правоуправление на такъв тип моторно превозно средство, то не виждам никакъв проблем.малък мотоциклет

Ако имате скутер, гараж и желание да се движите свободно, но нямате завършен курс а1 категория в днешната статия ще ви разкажем за това как най-изгодно да се сдобиете с тази абревиатура в шофьорската си книжка. Като за начало ще уточним защо категориите за мотоциклети се делят на А,А1 иА2. Причините за това са в самата мощност на превозните средства. Като се има предвид, че а1 категорията е предназначена за най-слабите двуколесни и триколесни то от тук следва и възможността, която се дава на лица навършили 16 години да могат да карат такова превозно средство. Под 11 киловата трябва да е малкия мотоциклет, скутер, а триколесно под 15 киловата, за да можете да попаднете в тази категория. Всъщност не са толкова много изискванията към тази категория за да се запишете на курс. Недостатъка е в това, че в крайна сметка това са най-слабите параметри за превозни средства, които са една идея по-бързи то велосипед. на за градска среда скутерите и малките мотоциклети, които можете да шофирате с такъв курс са идеалния ресурс за предвижване на къси и не толкова къси разстояния. При останалите курсове А2 и А се изисква шофьорите да са на по-висока възраст. А тук ограничението е курсистите да не са под 16 години. В общи линии това е основната разлика между категориите курсове А,А1 и А2.

Да се върнем на критериите за записване и преминаване на курс от категория а1. Тук както вече уточнихме водачите трябва да имат навършени 16 години за да могат да се качат на скутера или малкия мотоциклет. Законодателя позволява обаче при записването на курса да имате навършени 15 години и 9 месеца. Ето възможност на учениците в гимназиална възраст да могат да ходят на училище със скутер. Между другото в страните от Западна Европа този метод на предвижване е толкова популярен колкото и ползването на велосипеди, затова там не е изненадващо, че децата се предвижват именно със скутери. Като се има предвид, че и скутерите са доста по-евтини от леките автомобили и дори можете да ги намерите на цената на един качествен велосипед, то инвестицията е повече от оправдана, ако все още нямате такова двуколесно превозно средство.

Ако отговаряте на възрастовото ограничение, имате удостоверение за завършено основно образование(минимум), физически годни сте и това е доказано от медицинско свидетелство, то няма никакви пречки още сега да се запишете на курс от категория А1. Самият курс се състои в преминаването на два модула. Теорията и практиката са задължителни. Двадесет са предвидените минимални часове за практическия модул и 40 за теорията. Що се отнася до модула теория имайте предвид, че тук основните правила за заучаване са именно от Закона и правилника за движение по пътищата. Безопасността също е главен акцент, като тук също се взимат предвид и предпазната екипировка,с която трябва да се подсигурите. Първо курсистите от а1 категория се запознават със сухата теоретична материя. Тук влизат освен законовите правила и разпоредби, също и запознаване с устройството но мотоциклетите и скутерите от тази категория.Задължително след приключването на модула подлежите на изпити, който е във формата на тест. За всеки един от въпросите изпитвания получава определен брой точки. Ако направите повече грешки си осигурявате поправка по модула теория. Ако обаче се вместите в допустимите грешки то успешно преминавате към следващото ниво, а именно практиката. При практическото обучение има задължителни фигури, които курсиста следва да усвои, тъй като те влизат в изпита. Ако не можете да се справите с тяхното изпълнение имайте предвид, че едва ли ще получите положителна оценка от изпитващата комисия.курс за мотоциклети

С упоритост и желание можете успешно да завършите курс категория а1 и да се възползвате от свободата, която ви се дава. Имайте предвид обаче, че има някои основни правила, които не бива да подценявате с оглед на собствената си безопасност и тази на останалите участници в движението. Знаете ли например, че несе допуска да возите лице под 12 години на задната седалка на скутера или мотоциклета? Без значение на какво разстояние ще се предвижвате е важно да слагате и каска. Ако пропуснете това обезопасяващо средство се подгответе за глоба и отнемане на точки от контролния ви талон. Личната отговорност в случая е много важен момент и инструкторите са хората, които всячески се опитват да предадат своите опит и умения на курсистите, които обучават.

Независимо, че за този  тип моторни превозни средства не са предвидени винетни стикери, то задължително те трябва да преминават годишен технически преглед и също така да имат годишна полица Гражданска отговорност. Спазването на ограниченията за скорост, пътни знаци и маркировка определено повлиява върху намаляването на пътните инциденти с мотоциклетисти. Шофирайте разумно и спазвайте наученото по време на шофьорския курс. Защото да караш двуколесно моторно превозно средство е не просто свобода, а и лична отговорност. Никак не са малко глобите, които можете да понесете за неспазване на правилата за движение по пътищата, ето защо имате основателна причина да ги спазвате. А скутерите и малките като мощност мотоциклети действително са едно то най-добрите възможности да се предвижвате свободно в градски условия. Но не забравяйте, че за целта имате нужда от качествен курс от категория А1.

Related posts