Как да изберете пердета и да ги закачете сами

Преди да купите пердета, е нужно да направите няколко важни неща. Измерете ширината на прозорците си в горната, средната и долната част на рамката. Направете скица, маркираща тези измервания. Също така отбележете на нея близките отвори, ключове за осветление и електрически контакти, така че да не ги покривате.
Според специалистите от Къртънс България размерът на Вашите пердета влияе на цялостния декор на стаята. Имате следните варианти за дължина:

  • Пердета, стигащи до или малко под перваза.
  • Пердета, стигащи до пода.
  • Пердета, „разливащи“ се по пода за по-драматичен вид.

Може да се нуждаете от по-дълги завеси, ако монтирате корниза близо до тавана. Ширината им пък трябва да е поне два пъти по-голяма от тази на прозореца.

Корнизи

Заедно с размерите на пердетата, размерът и разположението на корниза също е от значение. Корнизите, които се простират на 5-8 см извън рамката, придават традиционен вид, позволявайки на завесите частично да покриват прозореца, когато са отворени. Удължаването на корниза с още няколко см разкрива целия прозорец, правейки го да изглежда по-широк.

Закачете корниза на около 15 см над рамката на прозореца за стандартен вид. Или използвайте екстра дълги завеси и окачете корниза възможно най-близо до тавана, за да изглежда стаята по-висока. Когато определяте разположението на пердетата и корниза, не забравяйте да отчетете начина на окачване на завесата (куки, пръстени, улеи или джобове). 

Добре е да се знае

Веднага щом се приберете, извадете пердетата от опаковката и ги разстелете на леглото, за да може гънките да се отпуснат. Ако е необходимо, ги изгладете леко с топла ютия или пара (в зависимост от тъканта), преди да ги окачите.

Как да закачите пердетата

Правилните измервания са от решаващо значение за тази задача. Ето и няколко инструкции:

1. За да окачите пердетата, измерете и маркирайте с молив местата за закпреване на корниза за стената. Използвайте нивелир, за да подравните маркировките, така че корниза да е поставен в права линия. След монтиране на корниза, проверите още веднъж нивото с нивелира.

2. Уверете се, че закрепващите елементи на корниза са съобразени с неговото тегло и това на завесите. 

Внимание: Избягвайте да окачвате корниза директно за стената без пилотни отвори за закрепващите елементи, тъй като това може да доведе до напукване на мазилката или гипсокартона. 

3. След като сте монтирали корниза, закачете пердетата.

Related posts