Приложение на сода каустик в различните сектори и цена

дезинфекция

Натриева основа или известна още като сода каустик е промишлен химикал, който се използва в различни сектори. Добрата разтворимост във вода позволява на содата каустик да намира приложение при отпушване на канали, избелване и редица други действия, които са характерни за промишлеността. Хигроскопичността на съединението е много висока и дори има способността да улавя влага от въздуха. Това от своя страна дава възможност за използване на натриевата основа и като силно влагоабсорбиращо средство за пространства, в които влагата е в много висока степен.

Сектори на използване на содата каустик

Много широк е обхвата на приложение на натриевата основа, но най-често е то в промишлеността, за бита, както и в услугите.  Освен в бита в останалите сектори използването на този промишлен химикал се купува в количества на едро. Разбира се, сода каустик цена на едро е много по-ниска в сравнение с тази, която си купувате в минимални количества от магазин.  Всеки сектор, при който се ползва сода каустик акцентира на безопасността, тъй като химикала е изключително разяждащ и може да предизвика сериозни проблеми на дихателните пътища, както и да предизвика изгаряния на кожата.

В промишлеността

  • При получаване на алуминий, рафиниране на боксита, който е основен компонент в метала;
  • При нефтените продукти като средство, което се ползва като очистително средство за горивата. Контролира нивото на серните съединения;
  • При производството на хартия. Натриева основа се ползва с цел разделяне на целулозата от лигнина;
  • Основен катализатор, който се прилага за производство на био гориво;
  • Най-познато е използването на натриевата основа при производството на сапун и измиващи препарати.

В бита

сода каустик

Ежедневно се сблъскваме със запушени канали, което е доста неприятно. За да се елиминират натрупаните мазнини и всякакви други замърсявания се използват препарати, в  чиито основен състав влиза именно содата каустик. За бита цената е достъпна, но е факт, че за количества на едро офертата ще бъде много по-изгодна. Имайте предвид, че почистването на мазнини и белтъчини е най-ефективно именно с продукти, които съдържат натриева основа.

В сферата на услугите

Поддържането на чистотата в ресторанти, заведения за хранене и всякакви други бизнес услуги, в които има поток от клиенти е сложен процес. За да се елиминира разпространението на каквито и да било заболявания се използва именно содата каустик за дезинфекциране на съдове и прибори. Това, което е важно да се подчертае в случая е, че след преминаване на процеса е определящо приборите да се изплакнат добре с чиста вода, тъй като дори минимални остатъчни количества могат да причинят риск за живота и здравето на хората.

Related posts