Измиване на улици и площадки – услуга със съществена значимост за градската среда

водоноска

Поддръжката на градската инфраструктура включва не само планираните ремонтни дейности. Все повече прах, пясък както и редица други замърсявания са причината за повишаване нивото на фините прахови частици във въздуха, който дишаме. Вероятно и вие сте забелязали, че с повишаването на температурите и трафика в града всяка сутрин се извършват почистващи мероприятия от фирми по благоустрояването както и измиването на централните улици. Идеята е с помощна на водоноска и подаването под високо налягане на вода да се измие пътната настилка от натрупаните от предходния ден прах и мръсотия. Така не само въздуха става по-чист, но и се поддържа добрия облик на градската среда.

През кои сезони се измиват улиците и тротоарите

Повишаването на температурите и липсата на дъждове са характерни за пролетно – летния сезон. Очаквано трафика през периода е особено засилен и това всъщност налага общините да наемат фирми, които разполагат с нужната техника и екипи за провеждане на такива мероприятия. Миене на улици е особено необходимо през месеците с високи температури, защото  крайна сметка нажежения асфалт е генератор не само на силно замърсяване, но и има риск за това да се превърне в причина за по-екстремно захабяване и износване на автомобилните гуми. Сами можете да се уверите как се държи автомобила ви на измита настилка и на такава със силна запрашеност и замърсеност.

С две думи ако трябва да направим обобщение за това кое налага използването на водоноски за измиване на улици то списъка би изглеждал така:

почистване на улици
 • Високи температури, които могат да увредят асфалта, а чрез измиването се прилага метод на охлаждане;
 • Отмиване на замърсяванията от асфалта, причинени от прах, автомобилни масла, горива и други, които са основна причина за дестабилизирането на возилата при шофиране;
 • Намаляване на фините прахови частици, които вдишваме;
 • Ефективна прохлада за непоносимите горещини.

Има много голям смисъл от това да се мият улиците и е грешно повечето хора д аса на мнение, че това са политически трикове, които целят да привлекат повече електорат или да се изхарчат безконтролно някакви пари по проект. Изключително ефективно е почистването на улиците и тротоарите, тъй като така се цели и също да се опази общественото здраве и да се намали риска от разпространение на респираторни заболявания.

Кой може да извършва такава услуга

Услугата измиване на улици е само част от списъка с дейности, които се предлагат от фирмите, разполагащи с цистерни за вода или още известни като водоноски. Вариантите са изключително много и необходимостта от ползване на водоноска може да се изиска не само през летните месеци чрез измиване на пътната настилка, а също така и при средните ситуации:

 • Доставка на студена и топла вода в населени места, при които има ограничение на водоподаването поради аварии или възникнала епидемия от замърсяване на водата от централния водопровод;
 • Миене на улици, паркинги, площади, хангари и халета за съхранение на хранителни или нехранителни продукти;
 • Почистване с водоструйка на подземни паркинги  и гаражи на търговски обекти, бизнес сгради или жилищни кооперации;
 • Поддръжка и поливане на зелени площи на хотели, общински паркове и градинки и други;
 • Пълнене на басейни;
 • Почистване на строителни обекти от прах и строителни отпадъци с помощта на водоструйка;
 • Размразяване на съоръжения и машини;
 • Измиване на съоръжения и машини под високо налягане.

Сами можете да се уверите, че ролята на водоноските и водоструйките са изключително важни. Това налага наемането на специализирани екипи, които разполагат с нужната техника като изпълнители на държавни  и обществени поръчки, както и в помощ на бизнеса. Изключително надежди, висококачествени и отговарящи на високи стандарти услуги се предлагат от Канал Техник – фирма, разполагаща с богат арсенал от машини и инвентар за извиване, почистване и всякакви дейности, свързани с поддържането на чистотата на улиците и тротоарите.

Related posts