Хоби или вреден навик е пушенето на наргиле?

Наргил, водна лула, хабъл бабъл и доста интересни други наименования се използват за да се опише с термин наргилето, което познаваме днес. Поради това, че тютюневият дим преминава през вода някои са на мнение, че пушенето чрез това приспособление е доста по-безвредно от това да се пуши цигара например. Не така смятат обаче учените от световната здравна организация. Те остро осъждат част от нациите при които пушенето на наргилета – http://www.rockbunkerbg.com/ е толкова засилено и е част от ежедневието, че дори деца, които са невръстни и са на около десет – единадесет години употребяват ежедневно.6_22 (1)

В Индия например това е не просто навик , а част от културата на страната. Тук наргилетата са навсякъде. Ако си мислите, че Турция е страната с най-голяма употреба на наргиле ще се подведете, защото тук пушенето е наистина доста разпространено, но наргилета се пушат основно в Индия и Азия.  Модата на наргилета – http://www.rockbunkerbg.com/ в Европа датира от деветдесетте години на 20 век и то е по-скоро течение при хипитата, отколкото като нещо класно и твърде разпространено. С течение на времето тези приспособления набират скорост и се разпространяват в доста страни. Отварят се и така наречените наргиле барове и кафенета, в които се предлага пушенето на ароматни и тютюневи такива.

Тук се намесват и здравните власти в страните, които забраняват употребата на тютюн в  затворени помещения. Основанията са заради влошеното здраве на европееца и прекомерната употреба на цигари, тютюн и други забранени билки, които могат да предизвикат зависимост. Разбира се тези дебати се водят и до днес, защото почитателите на наргилетата искат да се насладят на удоволствието, а тези които не ги одобряват държат тези заведения да бъдат ограничени по отношение на услугите които предлагат.

Пушенето е разпространено в цял свят, дали ще е под формата на цигара или наргиле употребата на тютюна е в еднаква степен вредна. Така че е въпрос на самосъзнание дали да пушим или не. Личният избор и грижата за нашето здраве си е наша отговорност и именно поради това няма как наргилетата да бъдат ограничени както и цигарите. У нас държавата предприе мерки, които целят да намалят консумацията на тютюн чрез повишаване на цените на всякакви тютюневи изделия. Да, не малко част от хората които нямат финансови възможности приключиха с вредния навик, но има такива които си позволяват и продължават да пушат наргиле, цигари, бонг и други. Ако обаче погледнем на наргилето като на произведение на изкуството ще видим, че то е изящно изработено и с много вкус.

Related posts